Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Vo Francúzsku opät protestovali proti návrhu bezpečnostného zákona

Protest proti novému bezpečnostnému zákonu vo Francúzsku Zobraziť galériu (2)
Protest proti novému bezpečnostnému zákonu vo Francúzsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Desaťtisíce ľudí vo Francúzsku v sobotu opäť protestovali proti návrhu nového bezpečnostného zákona, ktorého cieľom je obmedziť možnosti nakrúcania policajtov v službe. Podľa vlády by zákon umožnil lepšie chrániť policajtov, aktivisti sa však obávajú, že prispeje k potláčaniu odhalenia prípadov policajnej brutality. Informovala o tom agentúra AFP.

Odhady o počte demonštrantov sobotňajších protestov sa značne líšia. Kým polícia informovala, že protestov sa celkovo zúčastnilo zhruba 34.000 ľudí, organizátori hovoria takmer o 200.000 účastníkoch. Polícia zatkla vo viacerých mestách celkovo 75 ľudí, z toho 24 v Paríži, informoval minister vnútra Gérard Darmanin. Počas protestov sa podľa neho zranilo 12 policajtov.

V rovnaký deň tiež polícia zasahovala na mieste v blízkosti parížskeho protestu, kde rozpustila nelegálnu tanečnú párty, tzv. rave, napísal Darmanin na Twitteri. Mnohí z demonštrantov do ulíc vyšli vysloviť nesúhlas aj s podľa ich slov "neprimeraným" policajným zásahom proti nezákonnej tanečnej rave párty v regióne Bretónsko, na ktorej sa na Nový rok zúčastnilo približne 2400 ľudí. Zhromaždenia sú aj vo Francúzsku z dôvodu pandémie koronavírusu značne obmedzené.

Protest proti novému bezpečnostnému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Lewis Joly)

Vo Francúzsku sa protesty proti návrhu bezpečnostného zákona konajú pravidelne už niekoľko týždňov. Okrem obmedzenia práva natáčať policajtov vo výkonne služby sa v návrhu zákona nachádza tiež množstvo ďalších sporných opatrení, ako napríklad rozsiahlejšie sledovanie a zaznamenávanie demonštrácií policajnými kamerami, a to aj pomocou dronov.

Francúzsky prezident Emmanuel Marcon koncom minulého roka na nátlak demonštrantov oznámil, že vláda pozmení sporný článok 24 navrhovaného bezpečnostného zákona, týkajúci sa obmedzenia možností nahrávania policajtov v službe, vrátane zásahov. Demonštranti však žiadajú, aby túto pasáž z návrhu zákona úplne odstránili. O návrhu zákona, ktorý už schválili poslanci Národného zhromaždenia (dolnej komory francúzskeho parlamentu), budú v marci rokovať poslanci Senátu (hornej komory parlamentu).

Viac o téme: ProtestFrancúzskoBezpečnostný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu