Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obe komory Kongresu zamietli námietku proti sčítaniu v Arizone

Obe komory Kongresu zamietli námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona
Obe komory Kongresu zamietli námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona (Zdroj: SITA/Tasos Katopodis/Pool via AP)

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN a agentúry AP a AFP. 

Dolná komora amerického Kongresu zamietla námietku pomerom hlasov 303 k 121, pričom za hlasovali iba republikáni. Členovia hornej komory Kongresu hlasovali pomerom 93 hlasov k šiestim. Sťažnosť, ktorú predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz, potrebovala podporu v oboch komorách Kongresu, aby mohla prejsť. Kongres tak môže pokračovať v zasadnutí zameraného na potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu.

Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10.000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte. Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese bola postrelená do hrudníka žena, ktorá neskôr zomrela. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia vrátane jedného policajta. Podľa AP polícia zadržala približne 30 osôb. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákazu nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Viac o téme: VoľbyKomoryZamietnutieSčítanieNámietkaUSAWashingtonArizonaKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu