Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svetové médiá reagujú na dianie vo Washingtone: Trumpova hanba a útok na demokraciu

Pri protestoch v budove Kongresu zahynuli najmenej štyria ľudia
Pri protestoch v budove Kongresu zahynuli najmenej štyria ľudia (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

BERLÍN - Pokus o puč, útok na demokraciu či Trumpovo hanebné finále. Takýmito titulkami dnes nemecké médiá informujú o stredajších násilnostiach v USA, ktoré zachvátili budovu Kapitolu, sídla amerického Kongresu.

Do zákonodarného zboru prenikol dav priaznivcov dosluhujúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, aby zabránil potvrdeniu vlaňajších novembrových volieb. V nich Trumpa porazil demokrat Joe Biden. Trump sa s porážkou odmieta zmieriť a svojich priaznivcov burcuje tvrdením, že mu bolo víťazstvo ukradnuté. Podľa magazínu Der Spiegel je otázkou, či ešte existuje nádej na lepšiu Ameriku.

Bulvárny denník Bild, ktorý je najpredávanejším v Nemecku, dnes napísal, že Amerika zažíva chvíle veľkej hanby. "Politici z celého sveta sú šokovaní útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol vo Washingtone. Mnohí to považujú za útok na demokraciu," uviedol Bild. Denník pripomenul slová niektorých amerických zákonodarcov, ktorí akciu označili za pokus o puč.

Magazín Der Spiegel v komentári uvádza, že zodpovednosť za dianie má Trump, ktorý už pred Vianocami vyzýval svojich prívržencov, aby sa vo Washingtone 6. januára zúčastnili veľkého protestu. "Buďte tam a buďte rozzúrení!" napísal vtedy podľa časopisu prezident. "A zúrivé to bolo," dodal Der Spiegel.

"Armáda fanatických Trumpových prívržencov vzala útokom Kapitol, sídlo amerického Kongresu, ktorý v ten deň mal oficiálne a definitívne potvrdiť víťazstvo Joea Bidena," napísal Der Spiegel. Inokedy formálne hlasovanie oboch kongresových komôr ale skončilo evaukáciou zákonodarcov, pretože priestory Kapitolu sa stali dejiskom anarchistických scén, uviedol magazín. "Neuveriteľné výjavy," poznamenal Der Spiegel.

Magazín sa tiež pozastavil nad tým, že Trump sa vo videoposolstve a v tweetoch davu zastal a vyzval, aby si ľudia tento deň pamätali. "Na tento deň bude ale spomínať celá Amerika. Znepokojujúce obrázky sa vtisnú do kolektívnej pamäti Spojených štátov ako deň hanby, kedy na inštitúcie druhej najstaršej demokracie sveta zaútočil besniaci dav," napísal Der Spiegel.

V ďalšom komentári Der Spiegel poukazuje na to, že stredajšie dianie vo Washingtone boli doteraz ľudia zvyknutí vídať v iných krajinách. "Takéto scény ľudia poznajú z padlých štátov a represívnych režimov. Nie z USA, ktoré sa pýšia tým, že sú kolískou a ochrancom západných demokracií," dodal magazín.

"To, čo sa vo Washingtone stalo, nie je Amerika, rozhodne nie," napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podľa denníka sa stalo novým dňom Trumpovho prezidentovania to, že tisíce Trumpových prívržencov obsadili symbol americkej demokracie. "A len niekoľko hodín predtým Trump pred svojimi stúpencami len prilieval olej do ohňa, v deň, keď senátori a kongresmani chceli a mali splniť svoju ústavnú povinnosť," uviedol FAZ. Ten poznamenal, že diel viny nesú aj tí republikáni, ktorí sa zastávajú Trumpa. "Prezidenta, ktorý sa vzpiera uznať porážku a ktorý možno nie je pri zmysloch," dodal.

O hanbe podobne ako iné nemecké médiá dnes písal aj denník Süddeutsche Zeitung, ktorý násilné udalosti vo Washingtone označil za puč šialenstva. "Je to hanba Washingtonu," napísal denník. "Ak sa právny štát tomuto prezidentovi konečne nepostaví, potom prehral," dodal.

Britský denník The Guardian, švédsky Dagens Nyheter alebo dánsky Politiken dokonca píšu o pokuse o puč. Podľa austrálskeho denníka The Age Trump, ktorý doteraz neuznal porážku v novembrových prezidentských voľbách, morálne a politicky zlyhal. Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung píše o škandále, ktorý neodráža ani tak stav USA, ako stav prezidenta.

"Prezident Spojených štátov sa v stredu postavil do čela puču. Skutočná spodina sa pokúsila o štátny prevrat v podobe násilných výtržností, pri ktorých vtrhli do budovy Kapitolu," píše popredný britský denník. Pokusom o puč však podľa neho bolo už predchádzajúce spochybňovanie výsledkov volieb volenými republikánmi na schôdzi, ktorá mala formálne výsledky potvrdiť. "Vonkajší dav by neexistoval bez politikov vnútri," dodal The Guardian.

Tiež liberálny švédsky denník Dagens Nyheter píše o puči a siaha aj k tvrdším výrazom. "Je veľmi ťažké účastníkov označiť inak než ako teroristov," píše periodikum. "Jediní, ktorí sa zo scén vo Washingtone môžu radovať, sú nepriatelia USA. Je to vrchol pokusov rozštiepiť Západ, čo roky podnecovala najmä Moskva," dodal Dagens Nyheter.

"Bol to naozajstný pokus o prevrat, povzbudzovaný mužom, ktorý nesie na papieri zodpovednosť za ochranu USA a ich demokracie: Donaldom J. Trumpom. Trump je úplne zjavne tak veľkým nebezpečenstvom pre americkú demokraciu, že by mal byť zosadený a trestne stíhaný," usudzuje dánsky Politiken.

Austrálsky denník The Age viní z násilností Trumpa: "Tým, že Trump odmietol akceptovať pokojný prechod moci, zašpinil krvný obeh americkej politiky a nevyhnutne vyvolal násilie". "Trumpovo klamstvo o volebnom podvode vedľa katastrofálneho prístupu k pandémii koronavírusu zabezpečí, že do amerických dejín vojde ako jeden z najhorších prezidentov - a možno ako vôbec najhoršie. Okrem morálneho zlyhania končí svoje prezidentovanie politickým zlyhaním," píše The Age.

Talianska La Repubblica píše, že streda bola v USA temným, ale zároveň tiež upokojujúcim dňom pre americkú demokraciu. Poukazuje okrem iného na vyjadrenie vodcu republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella a viceprezidenta Mikea Pencea, ktorí sa odmietli podieľať na spochybňovaní výsledkov volieb. "Americká demokracia vo včerajšej skúške nervov preukázala, že ešte má obranné sily vzdorujúce autoritárskym impulzom prezidenta, ktorý je ochotný urobiť všetko pre to, aby nemusel opustiť Biely dom," uviedla La Repubblica.

Španielsky denník El País napísal, že "obdivuhodná demokracia Spojených štátov zažila jednu zo svojich najtemnejších hodín". "Poučenie pre všetky západné demokracie nemôže byť jasnejšie: Cena za polarizáciu je extrémne vysoká," varuje El País.

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) označil scény z Kapitolu za škandál, ktorý "neodráža primárne stav USA, ale stav ich prezidenta". "Úlohou republikánov aj demokratov v nasledujúcich rokoch bude odpojiť sa od Trumpovej sféry vplyvu a od extrémistických elementov jeho prívržencov a pripútať k sebe prevažnú časť jeho voličskej základne, milióny úplne normálnych amerických občanov," domnieva sa NZZ.

"Je jasné, že útok na Kapitol bude mať na celom svete veľký dopad. Nech sa to vyvinie akokoľvek, je to veľká rana americkej demokracii. Celý systém teraz bude spochybňovaný. Nehľadiac na to, či možno tento vývoj nejako logicky zdôvodniť, zostáva predovšetkým zistenie, že zomrela viera vo voľby v štáte, ktorý tvrdil, že exportuje demokraciu do ďalších krajín. To je nielen pre USA čierny deň," napísal belgický denník De Tijd.

Viac o téme: ProtestyMédiáReakcieUSANemeckoDonald TrumpWashingtonJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu