Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lídri krajín po celom svete odsúdili šokujúce dianie vo Washingtone

Na snímke policajti mieria zbraňami na protestujúcich, ktorí vtrhli do sídla amerického Kongresu vo Washingtone
Na snímke policajti mieria zbraňami na protestujúcich, ktorí vtrhli do sídla amerického Kongresu vo Washingtone (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik)

LONDÝN/BERLÍN/BRUSEL - Lídri mnohých krajín sveta odsúdili stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

"Nehanebné scény v Kongrese USA," uviedol britský premiér Boris Johnson. "USA sú zástancami demokracie na celom svete a v súčasnosti je nevyhnutné, aby došlo k mierumilovnému a usporiadanému predaniu moci," dodal.

"Trump a jeho podporovatelia by mali konečne prijať rozhodnutie amerických voličov a prestať šliapať po demokracii," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na Twitteri. Povedal, že násilie spôsobili slová amerického prezidenta Donalda Trumpa a dodal, že "pohŕdanie demokratickými inštitúciami má katastrofálne účinky".

"Násilie páchané na amerických inštitúciách je vážnym útokom na demokraciu. Odsudzujem to," napísal na Twitteri šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian. Dianie vo Washingtone odsúdili aj predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že to, čo sa deje v hlavnom meste, ho šokovalo. Podľa neho výsledok demokratických volieb je potrebné rešpektovať. 

Stovky priaznivcov amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

Dianie vo Washingtone odsúdili aj Von der Leyenová, Macron či Babiš

Stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington odsúdili lídri mnohých krajín sveta vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej či českého premiéra Andreja Babiša. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. "Verím v silu amerických inštitúcií a demokraciu. Základom je pokojné odovzdanie moci. Voľby vyhral Joe Biden. Teším sa na spoluprácu s ním ako s budúcim prezidentom USA," napísala predsedníčka EK na Twitteri. 

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela je americký Kongres "chrámom demokracie". "Sledovať, čo sa odohráva vo Washingtone, je šokujúce. Veríme, že USA zabezpečia mierové odovzdanie moci do rúk administratívy Joea Bidena," uviedol na svojom twitterovom účte. "To, čo sa dnes stalo vo Washingtone, určite nie je americké. Veríme v silu našej i americkej demokracie," zaznelo v krátkom videu, ktoré francúzsky premiér Emmanuel Macron zverejnil na Twitteri.

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza administratíva novozvoleného prezidenta Joea Bidena tieto "zložité chvíle plné napätia prekoná a zjednotí americký ľud". "To, čo sa stalo v Spojených štátoch, je bezprecedentný útok na demokraciu, pri ktorom zomreli štyria ľudia. Odovzdanie moci medzi prezidentmi musí byť vždy plynulé a pokojné. Pevne dúfam, že tieto incidenty nebudú pokračovať," napísal na sociálnej sieti Twitter predseda vlády ČR Andrej Babiš.

Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu sú udalosti vo Washingtone vnútornou záležitosťou Spojených štátov. "Vláda závisí od vôle voličov a na bezpečnosť štátu a jeho občanov dohliadajú orgány na to určené. Poľsko verí v silu americkej demokracie," skonštatoval Duda. "Za takýchto okolností je dôležité, aby politickí lídri vštepovali svojim stúpencom potrebu zdržať sa násilia, ako aj rešpektovať demokratické procesy a právny štát," informoval hovorca OSN Stéphane Dujarric.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. Útok na sídlo amerického Kongresu si vyžiadal životy štyroch ľudí. 

V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákaz nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície.

Trump je spoluzodpovedný za nepokoje vo Washingtone, tvrdí Merkelová

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú "rozzúril a zarmútil" stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington priaznivcami dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten je podľa Merkelovej za nepokoje spoluzodpovedný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

"Je mi naozaj veľmi ľúto, že prezident Trump od novembra nepriznal svoju porážku a neurobil tak ani včera," uviedla Merkelová. Postupné vyvolávanie pochybností o výsledku volieb podľa nej vytvorilo atmosféru, ktorá "dopomohla k udalostiam včerajšej noci".

Viac o téme: BudovaDemonštrantiLídriReakcieKrajinyútok WashingtonKapitolKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu