Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Desivý útok na Kapitol: Po besnení zomreli štyria ľudia! Biden sa stal oficiálnym víťazom volieb

Pred kongresom prerušili zasadanie Zobraziť galériu (34)
Pred kongresom prerušili zasadanie (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana, Julio Cortez, John Minchillo, TASR/AP)

WASHINGTON – To, čo sa stalo včera v americkom Washingtone nemá obdoby. Prívrženci dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do sídla Kongresu v hlavnom meste. Podnetom bola zrejme Trumpova reakcia. Odmietol totiž uznať výsledky volieb a povedal, že porážku nikdy neprizná. Po desivom útoku na Kapitol zomreli štyria ľudia. Polícia musela tvrdo zasiahnuť.

Spočiatku bola verejnosť informovaná len o žene, ktorú postrelili do hrudníka. V nemocnici zraneniam podľahla. Veliteľ tamojšej polície Robert Contee najprv potvrdil, že útok si celkovo vyžiadal štyri obete, neskôr však dodal, že nie všetky majú súvisieť s nepokojmi. Odchod Trumpa už žiadajú aj republikáni, teda členovia strany, ktorú doteraz reprezentoval. Útok otriasol mnohými ľuďmi, politikmi či novinármi. V čase útoku v Kongrese rokovali o potvrdení Joea Bidena ako nového prezidenta USA.


Trump sa nevie zmieriť s prehrou: Unikla NAHRÁVKA! Tajomníka štátu Georgia mal nútiť, aby našiel tisíce hlasov


22:00 Námestník poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Matt Pottinger odstúpil z funkcie. Urobil tak len niekoľko týždňov pred koncom administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa a deň po tom, čo Trumpovi podporovatelia násilím vtrhli do budovy Kapitolu vo Washingtone. Tam zastavili spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra.

21:41 Novozvolený americký prezident Joe Biden vo štvrtok slovne zaútočil na svojho dosluhujúceho predchodcu Donalda Trumpa v súvislosti s vtrhnutím jeho stúpencov do budovy Kongresu vo Washingtone. Podľa Bidenových slov odchádzajúci líder svojím mylným konaním spôsobil jeden z "najtemnejších dní" v dejinách Spojených štátov, informovala tlačová agentúra AFP.

"Hneď na začiatku rozpútal totálny útok na inštitúcie našej demokracie," vyhlásil Biden, ktorý násilnú skupinu Trumpových podporovateľov, ktorí v stredu prenikli do budovy Kongresu, označil za "domácich teroristov" a Trumpa za priameho vinníka tohto incidentu.

21:12 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok odsúdil konanie svojho niekdajšieho spojenca, amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého stúpenci deň predtým vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone v reakcii na jeho vehementné odmietanie výsledkov novembrových volieb novej hlavy štátu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

20:24 Ministerka dopravy Chaová po nepokojoch odstupuje

Americká ministerka dopravy Elaine Chaová odstupuje z funkcie s účinnosťou od pondelka 11. januára. Stáva sa najvyššie postaveným členom administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý rezignoval na protest proti nepokojom vyvolaným v stredu Trumpovými prívržencami v sídle Kongresu vo Washingtone.

19:56 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok podporil tvrdenie svojho spojenca Donalda Trumpa, že americké prezidentské voľby boli zmanipulované. Zároveň varoval, že chaos, ktorý otriasol Washingtonom, môže postihnúť aj budúcoročné voľby v Brazílii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

19:06 Bývalý americký minister spravodlivosti William Barr vo štvrtok vyhlásil, že správanie prezidenta Donalda Trumpa počas toho, ako násilný dav jeho podporovateľov vtrhol do sídla Kongresu, bolo "zradou jeho úradu a zástancov". Barr vo vyhlásení pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) napísal, že "organizovať dav, aby vyvíjal tlak na Kongres, je neospravedlniteľné".

Bývalý americký minister spravodlivosti
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/AP (Michael Reynolds/Pool via AP))

18:42 Líder demokratickej menšiny v americkom Senáte Chuck Schumer vyzval vo štvrtok vládu dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa, aby šéfa Bieleho domu odvolala z funkcie. Schumer vo vyhlásení uviedol, že útok na Kapitol "bol vzburou proti USA vyvolanou prezidentom... Tento prezident by nemal byť v úrade ani o deň dlhšie".

Podľa Schumera by sa viceprezident Mike Pence a kabinet mali odvolať na 25. dodatok ústavy a okamžite odvolať Trumpa z funkcie. "Ak to viceprezident a kabinet odmietnu, Kongres by sa mal znovu zísť, aby prezidenta odvolal," dodal Schumer.

Na snímke líder demokratickej
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/AP (Michael Reynolds/Pool via AP) )

17:52 Sociálna sieť Facebook zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa "na neurčitý čas" vzhľadom na jeho snahy podnecovať násilie, ku ktorému došlo tento týždeň v hlavnom meste Washington. Oznámil to vo štvrtok šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

17:40 Český premiér Andrej Babiš si vo štvrtok ráno vymenil svoju profilovú fotografiu na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Dosiaľ tam mal snímku s červenou bejzbalovou šiltovkou, akú nosí americký prezident Donald Trump, ale už ju vymenil za fotografiu s rúškom. 

17:11 Americké ministerstvo obrany vo štvrtok oficiálne aktivovalo približne 6200 členov Národnej gardy zo šiestich štátov na severovýchode krajiny, aby pomáhali polícii Kapitolu a ďalším bezpečnostným zložkám vo Washingtone udržať poriadok po stredajšom útoku na toto sídlo Kongresu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

16:45 Medzi americkými republikánmi pribúda tých, ktorí presadzujú odvolanie prezidenta Donalda Trumpa z úradu, aj keď mu do konca mandátu zostáva 13 dní. Reagujú na stredajšie násilie v Kapitole, kam v čase, keď sa Kongres zišiel na potvrdenie výsledku prezidentskej voľby, vtrhli Trumpovi stúpenci podnecovaní jeho nepodloženými výrokmi o volebných podvodoch. Štyria z republikánov sa vyslovili pre aktiváciu 25. ústavného dodatku, niekoľko ďalších navrhuje odvolanie prostredníctvom trestného stíhania.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/Andrew Harnik)

16:00 Biden za ministra spravodlivosti nominuje Merricka Garlanda

Novozvolený americký prezident Joe Biden vo štvrtok potvrdil, že do funkcie ministra spravodlivosti nominuje Merricka Garlanda, centristického sudcu, ktorému republikáni pred piatimi rokmi upreli miesto na Najvyššom súde. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Garland (68), sudca vplyvného federálneho odvolacieho súdu pre hlavné mesto Washington, má povesť umierneného liberála a nie je spájaný so žiadnou politickou stranou. Do popredia sa dostal v roku 2016 ako nominant bývalého prezidenta USA Baracka Obamu do funkcie na Najvyššom súde uprázdnenej po úmrtí sudcu Antonina Scaliu, všeobecne považovaného za konzervatívnu ikonu.

Merrick Garland
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

15:50 Zelenskyj ocenil potvrdenie Bidena za víťaza

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok ocenil potvrdenie Joea Bidena za nasledujúceho prezidenta USA aj napriek "hroznému útoku" podporovateľov Donalda Trumpa, ktorý bol v roku 2019 obvinený z pokusu donútiť Kyjev k diskreditácii svojho súpera v prezidentských voľbách. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Dôrazne odsudzujeme bezprecedentné násilie proti Kongresu Spojených štátov," uviedol Zelenskyj v tvíte po tom, čo americkí zákonodarcovia potvrdili Bidena ako víťaza volieb. Urobili tak deň po tom, čo davy Trumpových podporovateľov vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu vo Washingtone.

15:22 Polícia podľa kritikov incident nezvládla

Rad expertov aj predstaviteľov vládnych úradov sa domnieva, že kongresová polícia zásah nezvládla a nechala sa zaskočiť protestnou akciou, o ktorej vopred vedela. Posily, ktoré by pomohli obnoviť poriadok, sa do akcie zapojili s obrovským oneskorením. Zákonodarcovia už preto ohlásili, že majú v úmysle začať vyšetrovanie zásahu, uviedla agentúra AP.

Z toho, s akou relatívnou ľahkosťou protestujúci prenikli do budovy Kapitolu, je podľa mnohých zrejmé, že kongresová polícia, ktorej úlohou je zaisťovať bezpečnosť zákonodarcov a celého areálu budov zákonodarného zboru, zlyhala. Podľa agentúry Reuters ide o jednu z najväčších chýb bezpečnostných zložiek za posledné roky, pričom trvalo dlhšie ako dve hodiny než sa podarilo obnoviť poriadok.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

15:10 Podľa stanice CNBC rezignáciu zvažuje aj bezpečnostný poradca Bieleho domu Robert O'Brien. Najnovšie rezignáciu oznámil bývalý personálny šéf Bieleho domu Mick Mulvaney, ktorý teraz pôsobil ako zvláštny splnomocnenec USA v Severnom Írsku.

14:00 Po chaose niekoľko ľudí opúšťa vládne posty

Vo svetle dramatických stredajších udalostí sa rozhodol rezignovať námestník bezpečnostného poradcu Bieleho domu Matt Pottinger. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovali agentúry Bloomberg a Reuters. Pottinger je údajne jedným z niekoľkých vládnych činiteľov, ktorí po nepokojoch vo washingtonskom Kapitole opúšťa administratívu končiaceho prezidenta Donalda Trumpa.

Matthew Pottinger
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

13:20 Moskva veští úpadok USA

Po vpáde stúpencov amerického prezidenta Donalda Trumpa do svätyne americkej demokracie na Kapitole usúdil rad ruských politikov, že Američania stratili všetko právo poučovať o demokracii iné krajiny. Demokracia v USA podľa Moskvy "kríva na obe nohy", napísala agentúra AFP.

"Sviatok demokracie sa skončil. Bohužiaľ spadol na dno, a to hovorím bez náznaku škodoradosti. Amerika stratila smer a nemá teda právo udávať smer, a tým skôr ho druhým vnucovať," napísal na facebooku predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

12:00 Korčok víta Trumpovo vyhlásenie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok privítal, že úradujúci americký prezident Donald Trump sa zaviazal v deň inaugurácie 20. januára dobrovoľne opustiť Biely dom.

"Vítam záväzok prezidenta D. Trumpa k usporiadanému odovzdaniu moci 20. januára. Toto je ten správny krok na upokojenie situácie a prekonanie rozporov v americkej spoločnosti. Slovensko sa teší na spoluprácu s vládou Joea Bidena," napísal šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Twitter.

11:40 Stredajšie násilnosti dnes v mimoriadnom vystúpení odsúdila hlava nemeckého štátu Frank-Walter Steinmeier. Nemecký prezident okrem iného vyhlásil, že to bol Trump, kto dav vyburcoval, ale že nepochybuje o tom, že demokratické inštitúcie sú silnejšie a mocnejšie ako klamstvá a vzájomné štvanie.

11:25 Predstavitelia inštitúcií EÚ dúfajú v pokojné odovzdanie moci

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na Twitteri ostro odsúdil nepokoje vo Washingtone slovami: "Toto nie je Amerika." A zdôraznil, že je potrebné rešpektovať výsledky novembrových prezidentských volieb. "Je to nevídaný útok na americkú demokraciu, jej inštitúcie i vládu zákona. Toto nie je Amerika. Výsledky volieb z 3. novembra musia byť plne rešpektované," odkázal Borrell.

11:10 Trump je podľa Merkelovej spoluzodpovedný za nepokoje vo Washingtone

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú "rozzúril a zarmútil" stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington priaznivcami dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten je podľa Merkelovej za nepokoje spoluzodpovedný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Donald Trump
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

"Je mi naozaj veľmi ľúto, že prezident Trump od novembra nepriznal svoju porážku a neurobil tak ani včera," uviedla Merkelová. Postupné vyvolávanie pochybností o výsledku volieb podľa nej vytvorilo atmosféru, ktorá "dopomohla k udalostiam včerajšej noci".

11:06 Nie všetky obete majú súvisieť s nepokojmi

Smrť ďalších troch ľudí, dvoch mužov a jednej ženy, podľa tamojšieho policajného šéfa Conteeho nesúvisí s nepokojmi. Tieto osoby zomreli v bezprostrednom okolí sídla Kongresu v dôsledku "akútnych zdravotných problémov".

Pri potýčkach utrpelo zranenia niekoľko civilistov a 14 policajtov. Polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich na pôde Kapitolu. V jeho priestoroch zaistila dve rúrkové bomby - v blízkosti kancelárií republikánov aj demokratov. V areáli Kapitolu našla zaparkované auto, v ktorom sa nachádzala zbraň a zápalná fľaša.

10:40 Svetové médiá reagujú na dianie vo Washingtone

Pokus o puč, útok na demokraciu či Trumpovo hanebné finále. Takýmito titulkami dnes nemecké médiá informujú o stredajších násilnostiach v USA, ktoré zachvátili budovu Kapitolu, sídla amerického Kongresu.

Bulvárny denník Bild, ktorý je najpredávanejším v Nemecku, dnes napísal, že Amerika zažíva chvíle veľkej hanby. "Politici z celého sveta sú šokovaní útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol vo Washingtone. Mnohí to považujú za útok na demokraciu," uviedol Bild.

10:07 Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi priamo v priestoroch Kongresu bola do hrudníka postrelená žena, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal šéf tamojšej polície Robert Contee. Podľa médií ide o bývalú príslušníčku letectva Spojených štátov (USAF) Ashli Babbittovú z kalifornského mesta San Diego.

 "Bola veľkým podporovateľom prezidenta Trumpa," uviedol Babbittovej manžel, ktorého citovala lokálna televízna stanica KUSI. Babbittová vyjadrovala podporu Trumpovi aj na svojom účte na Twitteri. "Nič nás nezastaví. Búrka je tu a zasiahne hlavné mesto za necelých 24 hodín!" napísala v utorok.

10:00 Dianie vo Washingtone odsúdili aj Von der Leyenová, Macron či Babiš

"Verím v silu amerických inštitúcií a demokraciu. Základom je pokojné odovzdanie moci. Voľby vyhral Joe Biden. Teším sa na spoluprácu s ním ako s budúcim prezidentom USA," napísala predsedníčka EK na Twitteri.

"To, čo sa dnes stalo vo Washingtone, určite nie je americké. Veríme v silu našej i americkej demokracie," zaznelo v krátkom videu, ktoré francúzsky premiér Emmanuel Macron zverejnil na Twitteri.

 "To, čo sa stalo v Spojených štátoch, je bezprecedentný útok na demokraciu, pri ktorom zomreli štyria ľudia. Odovzdanie moci medzi prezidentmi musí byť vždy plynulé a pokojné. Pevne dúfam, že tieto incidenty nebudú pokračovať," napísal na sociálnej sieti Twitter predseda vlády ČR Andrej Babiš.

09:51 Donald Trump na udalosti reagoval vyhlásením, že aj keď s výsledkami volieb absolútne nesúhlasí, k usporiadanému odovzdaniu moci dôjde 20. januára.

"Akokoľvek to predstavuje koniec najlepšieho prvého funkčného obdobia v prezidentskej histórii, je to len začiatok nášho boja za to urobiť Ameriku znova skvelou!"

 

09:50 Politická reportérka CNN Ali Zaslavová zverejnila na svojom účte na Twitteri zábery spúšte, ktorú po sebe zanechali príverženci Donalda Trumpa. 

09:40 Oficiálne vyhlásenie víťazstva Joea Bidena

Americký Kongres potvrdil výsledok jesenných prezidentských volieb a urobil tak posledný formálny krok pred inauguráciou Joea Bidena ako nového prezidenta USA. Po stredajších nepokojoch na pôde washingtonského Kapitolu a odmietnutie republikánskych námietok oznámil dokončenie certifikačného procesu viceprezident Mike Pence, informuje agentúra Reuters.

Mike Pence
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool)

Biden pri decembrovom hlasovaní voliteľov získal v súlade s výsledkami ľudového hlasovania 306 hlasov, zatiaľ čo republikánsky prezident Donald Trump 232. Snahy republikánov o zmenu tohto výsledku stroskotali a Biden sa úradu v Bielom dome ujme po zložení prísahy 20. januára.

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

9:30 Americká Snemovňa reprezentantov zamietla vo štvrtok námietku proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom televízia CNN.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

9:22 "Snažili sa narušiť našu demokraciu. Nepodarilo sa im to," uviedol na začiatok obnoveného stretnutia a pred hlasovaním o Arizone šéf senátnej väčšiny McConnell. "Neúspešná vzbura" podľa neho len vyjasnila úlohu Kongresu. "Potvrdíme víťaza minuloročných prezidentských volieb," oznámil. Líder demokratických senátorov Chuck Schumer následne nazval Trumpa demagógom a tých, ktorí prenikli do Kapitolu "domácimi teroristami".

9:15 Republikánska poslankyňa stiahla námietku

"To, čo sa v týchto komorách stalo, je neospravedlniteľné," uviedla Loefflerová, ktorá chystala námietku na výsledok prezidentských volieb vo svojom domovskom štáte Georgia. Sťažnosti nevzniesli ani senátori za Montanu a Indianu.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

9:10 Niektorí republikánski poslanci pred prepuknutím nepokojov naznačili, že plánujú podobné sťažnosti ako v prípade Arizony a Pensylvánie vzniesť aj u niekoľkých ďalších štátov. Niekoľko z nich však vo svetle násilia na pôde Kongresu zmenilo názor, vrátane senátorky Kelly Loefflerovej, ktorá v utorok v Georgii neobhájila svoj mandát vo volebnom súboji s kandidátom demokratov.

8:35 Násilnosti v USA odsúdili aj slovenskí politici. Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že scény z amerického Kapitolu ukazujú, aká nebezpečná je rétorika nenávisti. "Pohŕdanie demokratickými inštitúciami podrýva občianske práva a môže podkopávať politický poriadok. Verím, že demokratický a pokojný proces bude čoskoro obnovený," napísala Čaputová na Twitteri.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: Twitter.com/Zuzana Čaputová)

8:15 Lídri mnohých krajín sveta odsúdili stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. 

8:05 Twitter zablokoval účet Donalda Trumpa

Americká spoločnosť Twitter oznámila, že na 12 hodín zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a nariadila mu odstrániť tri jeho príspevky, ktoré porušujú pravidlá tejto sociálnej siete. Ak tak nespraví, Twitter pohrozil jeho trvalým zrušením. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Predtým, ako Twitter Trumpov účet zablokoval, prezident zverejnil videá, v ktorých reagoval na dianie v americkom hlavnom meste Washington, pričom v nich zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaní výsledkov novembrových prezidentských volieb.

7:55 Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/House Television)

7:35 Americká Snemovňa reprezentantov zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/House Television)

7:20 Kongres pokračuje v rokovaní

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že zákonodarcovia budú pokračovať v rokovaní o potvrdení víťaza novembrových amerických prezidentských volieb. Pelosiová po správach, že polícia Kapitol zabezpečila a demonštrantov z budovy odviedla, v liste kolegom napísala, že kongresmani sa v stredu večer rozhodli pokračovať v zasadnutí, keď bude Kapitol "uvoľnený na tento účel". Pokračovať budú o 20.00 h miestneho času (02.00 h SEČ).

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP/House Television)

Pelosiová zároveň označila napadnutie sídla amerického Kongresu v hlavnom meste Washington za "hanebný útok" na demokraciu, ktorý bol "posvätený na najvyššej vládnej úrovni". Dodala, že zákonodarcov to však "nemôže odradiť od zodpovednosti potvrdiť víťazstvo Joea Bidena".

7:15 Trump vyzval prívržencov, aby zachovali pokoj, útok neodsúdil

Trump svojich prívržencov "okupujúcich" Kapitol najskôr vyzval, aby "zachovali pokoj". Čelí však rastúcemu tlaku aj svojich republikánskych spojencov, aby zasiahol dôraznejšie. Konanie svojich prívržencov však vo svojich vyjadreniach doteraz neodsúdil.

"Tieto veci sa stávajú, keď vezmete posvätné drvivé volebné víťazstvo (...) skvelým patriotom, s ktorými sa tak zle a nespravodlivo zaobchádzalo po tak dlhú dobu. Bežte domov s láskou a v mieri. Pamätajte si tento deň navždy!" napísal prezident na Twitteri. Sociálna sieť však jeho príspevok skryla a následne jeho účet na 12 hodín zablokovala.

Predtým ešte na Twitteri apeloval, aby sa ľudia zdržali násilia. "Pamätajte, my sme strana práva a poriadku - rešpektujte právo a našich skvelých mužov a ženy v modrom," dodal bez toho, aby stúpencov vyzval na rozchod.

7:10 Trumpa chcú odvolať už aj vlastní

Po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa v stredu zaútočili na sídlo amerického Kongresu, čoraz vyšší počet republikánov je presvedčených, že by Trump mal byť odvolaný zo svojej funkcie ešte pred 20. januárom. Štyria z nich požadovali uplatnenie 25. dodatku k Ústave USA a ďalší dvaja vyzvali na prezidentov impeachment. Informovala o tom stanica CNN. "Musí byť obvinený a odvolaný," uviedol pre CNN jeden zo súčasných republikánskych zvolených zákonodarcov. 

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/Andrew Harnik)

Konanie vo veci uplatnenia 25. dodatku sa začína vtedy, keď sa väčšina členov prezidentovho kabinetu zhodne na tom, že už ďalej nie je schopný vykonávať svoju funkciu. Túto skutočnosť musia verejne vyhlásiť a predložiť na schválenie Kongresu. Ten musí následne takýto krok odobriť dvojtretinovou väčšinou hlasov.

ONLINE Desivý útok na
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/Andrew Harnik)

Príslušný dodatok k ústave prijal americký Kongres v roku 1965. Rieši prevzatie funkcie šéfa Bieleho domu viceprezidentom v prípade, že prezident ju nie je schopný vykonávať, napríklad z dôvodu úmrtia alebo fyzickej či psychickej nespôsobilosti. Dodatok bol prijatý po zavraždení prezidenta Johna F. Kennedyho a v súvislosti s obavami, ktoré vyvolali vážne zdravotné problémy jeho predchodcu Dwighta Eisenhowera.

V prípade Trumpa majú byť dôvodom na využitie 25. dodatku jeho údajné psychické problémy. Demokratický kandidát Biden získal 306 hlasov v Zbore voliteľov, čo je viac ako požadovaných 270. Trump získal hlasy 232 voliteľov. Bidenova inaugurácia je naplánovaná na 20. januára.

7:01 Trump podnecuje štátny prevrat

"Prezident Spojených štátov podnecuje štátny prevrat. Nenecháme sa zastrašiť. Nenecháme sa odradiť," tvítovala demokratická kongresmanka Karen Bassová. O "štátnom prevrate" sa zmienili aj ďalší členovia Kongresu. Niektorí hovorili o správach o rúrkovej bombe i tom, že počuli výstrely. "Prezident podnecuje domáci terorizmus," vyhlásil kongresman Mark Pocan.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

6:55 Obsadenie Kapitolu a nepokoje na pôde najvyšších amerických inštitúcií odsúdil šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorý ho označil za neprijateľné. "Precestoval som veľa krajín a vždy som podporoval právo všetkých ľudských bytostí na pokojnú demonštráciu za ich presvedčenie a záujmy. Ale násilie ... sa nemôže tolerovať doma ani v zahraničí," napísal minister zahraničia.

Na snímke policajti mieria
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik)

6:50 Starostka Washingtonu neskôr predĺžila stav núdze v metropole na nasledujúce dva týždne - teda až do doby, kedy sa má prezidentského úradu ujať nový prezident Biden. "Prezident Trump aj naďalej rozdúchava zúrivosť a násilie," zdôvodnila rozhodnutie Bowserová. Stav núdze vyhlásila aj susedná Virginia a tamojší guvernér tiež zaviedol zákaz vychádzania v mestách Alexandria a Arlington, ktoré ležia vedľa Washingtonu.

6:45 Polícia vo Washingtone zneškodnila dve bomby

Polícia dnes v sídle Celoštátneho výboru Republikánskej strany (RNC) vo Washingtone objavila výbušné zariadenie a pomocou riadenej explózie ho bezpečne zneškodnila. Informoval o tom denník The New York Times. Ďalšie zariadenie bolo zabezpečené v areáli Kapitolu, uvádza stanica CNN. Evakuované bolo predtým tiež sídlo Celoštátneho výboru Demokratickej strany (DNC), kde bol podľa denníka nájdený podozrivý balíček.

Zneškodneným zariadením v sídle republikánov bola podľa zdroja z RNC rúrková bomba. Balíček nájdený v demokratickom sídle ešte nebol identifikovaný, oznámil denníku nemenovaný člen demokratickej strany. Sídla oboch výborov sa v hlavnom meste nachádzajú len niekoľko blokov od budovy Kapitolu, ktorú obsadili priaznivci prezidenta Donalda Trumpa.

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Obe komory Kongresu v tom čase rokovali o oficiálnom potvrdení víťazstva Trumpovho súpera, demokrata Joea Bidena. Polícia použila vo vnútri budovy slzný plyn, demonštranti napriek tomu prenikli do rokovacích sál oboch komôr Kongresu. Niekoľko ľudí bolo zranených, podľa polície sa budovu už podarilo vypratať. Zrejme ďalšiu rúrkovú bombu našli policajti podľa CNN aj vnútri komplexu budov Kapitolu. Zariadenie bolo riadene odpálené.

6:35 Biely dom k budove Kapitolu vyslal aj príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície, aby pomohli ukončiť protesty. Po žiadostiach Polície Kapitolu o posily oznámila vyslanie 200 štátnych policajtov a gardistov aj vláda štátu Virgínia.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

6:30 Okrem štyroch Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby - v sídle republikánov aj demokratov.

Útok na Kapitol

Stovky Trumpových priaznivcov obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená. O polnoci SEČ začal v celom hlavnom meste platiť zákazu nočného vychádzania. Do ulíc vyslali príslušníkov Národnej gardy a federálnej polície. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Zároveň predĺžila stav núdze v hlavnom meste na nasledujúce dva týždne.

Strhnuté barikády, slzný plyn a výstrely

Protestujúci obklopili budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. Chodbami sa ozývalo volanie "Chceme Trumpa!".

Pred komgresom prerušili zasadanie
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/Julio Cortez)

Policajti použili slzotvorný plyn, keď sa usilovali zatlačiť davy demonštrantov, ktorí - na výzvy Trumpa - prišli protestovať proti tomu, čo už viac ako dve storočia bolo pokojné, formálne zasadnutie Kongresu na potvrdenie výsledkov volieb, píše agentúra AFP. Sídlo Kongresu museli neskôr uzavrieť.

Trump vyburcoval ľudí: Nikdy nepriznáme porážku

Americký prezident Donald Trump v stredu svojim stúpencom zhromaždeným pred Bielym domom povedal, že nikdy neprizná, že prehral v novembrových prezidentských voľbách. K davu sa prihovoril pred zasadnutím Kongresu USA, ktorý má potvrdiť výsledky volieb a víťazstvo jeho súpera, demokrata Joea Bidena.

Donald Trump
Zobraziť galériu (34)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA. "Nikdy sa nevzdáme. Nikdy nepriznáme (porážku)," vyhlásil Trump na demonštrácii zvolanej pod mottom "Zachráňme Ameriku", na ktorej sa zišli tisíce jeho prívržencov. "Tieto voľby sme vyhrali a vyhrali sme ich jasne," tvrdil Trump s tým, že došlo k "ukradnutiu" volieb, ktoré boli podľa jeho slov "zmanipulované tak, ako ešte nijaké iné voľby zmanipulované neboli". Trump tiež opätovne vyzval svojho viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý bude predsedať stredajšiemu zasadnutiu oboch komôr Kongresu, aby nepotvrdil Bidenovo víťazstvo. Ako však pripomenula AP, Pence takúto právomoc nemá a jeho úloha na zasadnutí bude prevažne formálna.

"Ak Mike Pence urobí správnu vec, zvíťazíme v týchto voľbách. Má absolútne právo to urobiť," povedal Trump. "Mike Pence to bude musieť urobiť pre nás a ak to neurobí, bude to smutný deň pre našu krajinu." Trump tiež kritizoval ako "slabých" republikánov, ktorí avizovali, že potvrdenie výsledkov volieb schvália.

Viac o téme: ProtestyPolícia Rokovanie Donald TrumpWashingtonKapitolKongresJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu