Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útok v USA pobúril aj našich politikov: Drsná reakcia prezidentky Čaputovej! Táto rétorika je nebezpečná

Na protesty v USA reagujú slovenskí politici. Zobraziť galériu (8)
Na protesty v USA reagujú slovenskí politici. (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA/WASHINGTON - To, čo sa počas včerajšieho dňa odohralo v budove amerického Kongresu nemá obdoby. Podporovatelia Donalda Trumpa sa totiž zišli okolo tejto budovy, ktorú neskôr zvnútra napadli a došlo aj na streľbu, kde podľa doterajších zistení už prišli o život štyria ľudia. Slovenskí politici na tieto nepokoje v momente zareagovali.

Varovanie pred rétorikou hnevu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu odsúdila napadnutie budovy Kongresu v americkom hlavnom meste Washington. "Scény z amerického Kapitolu ukazujú, aká nebezpečná je rétorika nenávisti. Pohŕdanie demokratickými inštitúciami podrýva občianske práva a môže podkopávať politický poriadok. Verím, že demokratický a pokojný proces bude čoskoro obnovený," napísala Čaputová na Twitteri.

"Aktuálne dianie nám všetkým zároveň pripomína, aby sme v našich vyjadreniach vždy hľadali cestu, ako atmosféru upokojovať a zmierovať, nepodkopávať dôveru voči všetkému a neživiť vášne tam, kde je nevyhnutný zdravý rozum," uviedla prezidentka. Informoval o tom aj hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter.com/Zuzana Čaputová)

Protestujúci obklopili budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Joea Bidena - súpera Donalda Trumpa - v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.


FOTO Desivý útok na Kapitol: Po besnení zomreli štyria ľudia! Trumpov odchod žiadajú už aj vlastní


Budova Kongresu je symbolom demokracie, odkazuje Matovič

Na desivé dianie z USA reagoval aj slovenský premiér Igor Matovič. "Znepokojujúce chvíle vo Washingtone. Násilie sa nedá ničím ospravedlniť. Budova Kongresu je symbolom demokracie. Jej funkcia musí byť rešpektovaná stále a za všetkých podmienok," píše na sociálnej sieti Twitter premiér Matovič.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter.com/Igor Matovic)

Zodpovednosť má v rukách Trump, odkazuje minister Korčok

Znepokojenie nad aktuálnym dianím v americkom Kongrese, kde vypukli protesty sprevádzané násilím, vyjadril v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná," napísal Korčok na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie podľa vlastných slov očakáva, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. "Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trumpa," dodal minister.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

Protesty nemôžu končiť násilnosťami, myslí si Remišová

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová rovnako odsúdila dianie v USA. "Protesty ako vyjadrenie vôle ľudí nikdy nemôžu končiť násilnosťami, ohrozovaním druhých a už vôbec nie smrťou ľudí. Neustále rozdeľovanie spoločnosti a vládnutie cez konflikty prináša  aj také ovocie ako sme svedkami v Spojených štátoch," tvrdí predsedníčka Za ľudí.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Dôsledok nebránenia pravdy a demokracie, píše Šeliga

"Toto sa stane, ak nebudeme brániť pravdu a demokraciu," začal podpredseda parlamentu zo Za ľudí Juraj Šeliga. Ten hovorí, že útok v USA by mal byť pre Slovensko výstrahou. "Demokracia je krehká a my ju musíme chrániť rešpektom k inštitúciám, pravdou a faktami," dodal.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Valášek píše o hrozbe konca strany Republikánov

Ticho nezostal ani predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek zo Za ľudí. "Je to škandál, ale prevrat to nie je a nebude. Násilie neuspeje pokiaľ sa proti legitímnej vláde neotočia silové zložky. Nič takého v USA nehrozí," myslí  si Valášek.

Podľa neho je ozajstnou obeťou Republikánska strana. "Ak si Republikáni neporadia rýchle s fašistickým krídlom okolo odchádzajúceho prezidenta, tak ich strana skončila," dodal Valášek. 

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Valášek − Za ľudí)

Na kroky, ktorý počas nepokojov robil na sociálnej sieti Donlad Trump reagoval aj bývalý poslanec a člen Progresívneho Slovenska Martin Poliačik. "Twitter musel samotný príspevok obmedziť a vymedziť sa voči vyjadreniam v ňom," konštatoval Poliačik.

Útok v USA pobúril
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Martin Poliačik)

Viac o téme: ReakcieUSAKapitolIvan KorčokTomáš ValášekZuzana ČaputováJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu