Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František vyhlásil Rok rodiny: Príhovor aj modlitbu predniesol z vatikánskej knižnice

Hlava katolíckej cirkvi Pápež František
Hlava katolíckej cirkvi Pápež František (Zdroj: SITA/Vatican Media via AP)

RÍM - Pápež František v nedeľu oznámil, že nasledujúci rok bude v katolíckej cirkvi venovaný tematike rodiny. Uviedol to v rámci príhovoru pred poludňajšou modlitbou Anjel Pána, informoval server Vatican News.

Osobitný rok rodiny sa začne 19. marca 2021, na slávnosť sv. Jozefa a v deň piateho výročia vydania pápežského dokumentu venovaného láske v rodine. Táto tzv. posynodálna apoštolská exhortácia má názov Radosť lásky (Amoris laetitia). Tento dokument podľa agentúry AP okrem iného otvoril dvere k tomu, aby mohli prijímať eucharistiu aj rozvedené a civilne zosobášené páry, čo vyvolalo kritiku, a dokonca obvinenia z herézy zo strany konzervatívnych katolíkov.  

Pápež ohlásil Osobitný rok rodiny "Amoris laetitia" v tzv. nedeľu Svätej rodiny, ktorú katolícka cirkev slávi 27. decembra. Príhovor aj modlitbu predniesol z vatikánskej knižnice Apoštolského paláca, aby sa zamedzilo zhromažďovaniu ľudí na Námestí sv. Petra. Rok reflexie venovaný rodine vyvrcholí v júni 2022, keď sa bude v Ríme konať 10. svetové stretnutie rodín. Podľa pápeža bude tento rok v cirkvi venovaný uvažovaniu nad manželskou a rodinnou láskou. Koordináciu súvisiacich iniciatív bude mať na starosti Dikastérium pre laikov, rodinu a život - nový vatikánsky úrad, ktorý vznikol len v roku 2016.

Apoštolská exhortácia Amoris laetitia zhrnula biskupskú Synodu o rodine, ktorá sa konala vo dvoch fázach v rokoch 2014 a 2015, píše server Vatican News.

Viac o téme: Pápež FrantišekRok rodiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu