Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brexit je dokonaný: Zákon k obchodnej dohode s Európskou úniou dostal súhlas kráľovnej

Britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Ratifikačný zákon k pobrexitovej obchodnej dohode s Európskou Úniou dostal oficiálny súhlas britskej kráľovnej Alžbety II. Zákon tak vstúpil do platnosti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa agentúry DPA správu o súhlase kráľovnej oznámil vo štvrtok predseda Dolnej snemovne (dolnej komory parlamentu) Lindsay Hoyle. Ešte predtým schválili ratifikačný zákon členovia hornej komory britského parlamentu (Snemovne lordov). Britský premiér Boris Johnson podpísal dohodu v stredu. Dokument do Londýna dopravili na stíhačke britského Kráľovského letectva (RAF) z Bruselu, kde ju v stredu ráno podpísali Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Johnson na dokument pridal svoj podpis krátko po tom, ako Dolná snemovňa schválila - v pomere hlasov 521 k 73 - ratifikačný zákon k zmieňovanej dohode. Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Platiť bude - zatiaľ predbežne - od 1. januára.

Brexit je dokonaný: Zákon
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko týždňov - v januári - a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci.

Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome roka, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaBrexitObchodná dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu