Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Do Španielska dorazilo 350-tisíc dávok vakcíny proti COVIDu-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

MADRID - Do Španielska dorazilo v noci na utorok 350.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností BioNTech a Pfizer, informoval na svojej webovej stránke denník El País.

Dodávka sa o jeden deň oneskorila z dôvodu problémov v oblasti logistiky v Belgicku, odkiaľ očkovaciu látku privážajú. Vakcíny majú byť podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva rozvezené do všetkých španielskych autonómnych spoločenstiev z letísk v Madride, Barcelone, Valencii, Seville a v meste Vitoria-Gasteiz v Baskicku na severe krajiny. Armáda vakcíny rozvezie na Kanárske a Baleárske ostrovy i do španielskych enkláv Melilla a Ceuta v severnej Afrike.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Španielsko s vakcináciou začalo v nedeľu 27. decembra "symbolickými očkovaniami", píše El País. Ako prvá vakcínu dostala 96-ročná Araceli Hidalgová v domove pre seniorov meste Guadalajara v strednej časti krajiny. Počas prvej fázy, ktorá potrvá približne tri mesiace, plánuje Španielsko zaočkovať okolo 2,5 milióna ľudí. Patria sem obyvatelia a personál domovov pre seniorov, zdravotníci a ohrozené skupiny obyvateľstva.

Minister zdravotníctva Salvator Illa v pondelok oznámil, že bude vytvorený zoznam občanov, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať. Ten však nebude verejne dostupný a bude podľa Illu zostavený "s maximálnym rešpektom pre ochranu údajov". Tento zoznam má byť vypracovaný z účelom výmeny informácií o nezaočkovaných občanoch s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Šéf španielskeho zdravotníctva zároveň opätovne ubezpečil občanov, že očkovanie bude dobrovoľné. V Španielsku až do začiatku mája 2021 platí celoplošný nočný zákaz vychádzania medzi 23.00 a 06.00 h, píše stanica BBC. Úrady v jednotlivých autonómnych spoločenstvách môžu tieto časy meniť a takisto môžu nariadiť zatvorenie hraníc.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaVakcínyŠpanielskoMadridKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu