Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Brusel odporúča členským štátom zrušiť zákazy cestovania z Británie

Didier Reynders
Didier Reynders (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok odporučila, aby členské štáty Európskej únie zrušili celoplošné zákazy vstupu cestujúcich z Británie na svoje územie a umožnili obnovenie nevyhnutných ciest. Zároveň majú ľudí odrádzať od cestovania. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Mnoho štátov EÚ zaviedlo spomínané zákazy po tom, ako v Británii zistili výskyt novej mutácie koronavírusu, ktorá sa podľa odborníkov šíri výrazne rýchlejšie. "Zákazy letov a vlakových spojov by mali byť zrušené, keďže je potrebné zabezpečiť nevyhnutné cesty a vyhnúť sa narušeniu zásobovacích reťazí," uvádza sa vo vyhlásení eurokomisie, výkonného orgánu EÚ. Eurokomisia tiež v utorok odporučila, aby všetkých 27 členských krajín odrádzalo ľudí až do odvolania od všetkých ciest do a zo Spojeného kráľovstva, ak nie sú nevyhnutné.

EK vyzvala členské štáty, ktoré po výskyte nového variantu koronavírusu individuálne zavádzali cestovné obmedzenia týkajúce sa Británie, aby zaujali koordinovaný prístup, ale zároveň nebránili ľuďom v Británii alebo Európe vrátiť sa do svojich domovov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders uviedol, že "členské štáty by mali podniknúť koordinované kroky na odradenie ľudí od cestovania medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ, ak to nie je nevyhnutné, ale zároveň by celoplošné cestovné zákazy nemali brániť tisícom občanov EÚ a Británie v návrate domov". EK vyhlásila, že ľudia vracajúci sa do svojich domovských krajín alebo miesta trvalého bydliska by mali mať túto možnosť pod podmienkou, že predložia negatívny test na koronavírus alebo sa izolujú v karanténe.

Zamestnanci v doprave by mali mať výnimku z akéhokoľvek zákazu cestovania, keď cestujú cez hranicu na plavidle, vozidle alebo lietadlom. Základný zdravotnícky personál by mal mať možnosť voľne cestovať bez karantény - pod podmienkou, že títo zdravotníci majú negatívny test nie starší ako 72 hodín.

Viac o téme: OdporúčanieCestovanie BruselBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu