Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Belgicko zistilo začiatkom decembra štyri prípady britskej mutácie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgicko zaznamenalo začiatkom decembra štyri prípady nákazy zmutovaným koronavírusom, ktorý sa značne šíri v Británii. Tlačovú agentúru AFP o tom v utorok informovali predstavitelia belgického zdravotníctva.

Štyri prípady odhalili začiatkom mesiaca v severných flámskych oblastiach, ktoré majú spoločné hranice s Holandskom, spresnil hovorca belgického ministra zdravotníctva Jan Eyckmans. Hovorca štátneho pandemického krízového centra Yves Van Laethem zasa povedal, že údaj je iba konzervatívny, teda opatrný a ďalšie prípady tejto mutácie možno nie sú odhalené, pretože Belgicko sa venuje skúmaniu nových mutácií oveľa menej než Británia. "Nie je to veľa, ale nie je vylúčené, že ich je viac," zdôraznil Van Laethem pre AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nová mutácia koronavírusu zistená v Británii sa zrejme šíri oveľa ľahšie než iné druhy, ale nie sú dôkazy, že je smrtiacejšia alebo odolnejšia voči vakcínam, vyhlásili odborníci. Odhalenie nového variantu koronavírusu viedlo vyše dve desiatky krajín po celom svete vrátane Belgicka k tomu, že od víkendu preventívne pozastavili lety zo Spojeného kráľovstva.

Odborník na nákazlivé choroby Van Laethem však upozornil, že rozhodnutie zatvoriť hranice možno prišlo príliš neskoro. "Je nepriateľ už medzi nami? Neviem, ale nie je to nemožné," povedal. "Toto zatvorenie je asi príliš oneskorené, pretože prípady anglickej mutácie začali úrady objavovať už v septembri," dodal.

Viac o téme: MutáciaPrípadyBelgickoKoronavírusInfikvoaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu