Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Francúzsko od stredy uvoľní zákaz cestovania z Británie

Jean Castex
Jean Castex (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzsko povolí občanom Európskej únie, Britom a štátnym príslušníkom ďalších krajín žijúcim v EÚ od stredy pricestovať z Británie. V utorok to oznámil úrad francúzskeho premiéra Jeana Castexa, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Všetci cestujúci budú musieť pri príchode predložiť negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 72 hodín, vysvetlil úrad vo vyhlásení. Dodal, že testy musia byť takého druhu, ktorý dokáže zistiť nový variant koronavírusu, aký objavili najprv v Británii. Do krajiny majú povolený vstup aj ľudia, ktorí "musia podniknúť nevyhnutnú cestu", upozornil úrad premiéra.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Európska komisia (EK) v utorok už skôr vyzvala členské štáty Európskej únie, aby zrušili celoplošné zákazy vstupu cestujúcich z Británie na svoje územie a umožnili obnovenie nevyhnutných ciest. Zároveň majú ľudí odrádzať od zbytočného cestovania.

Mnoho štátov EÚ zaviedlo spomínané zákazy po tom, ako v Británii zistili výskyt novej mutácie koronavírusu, ktorá sa podľa odborníkov šíri výrazne rýchlejšie. Nový variant vírusu vyvolal celosvetovú paniku práve v čase, keď sa po celom svete distribuujú vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

"Zákazy letov a vlakových spojov by mali byť zrušené, keďže je potrebné zabezpečiť nevyhnutné cesty a vyhnúť sa narušeniu zásobovacích reťazí," uvádzalo sa vo vyhlásení eurokomisie, výkonného orgánu EÚ.

Francúzsko zaviedlo na 48 hodín zákaz ciest z Británie v nedeľu večer. Francúzsky zákaz dopravy zapríčinil obavy, že Spojené kráľovstvo postihne nedostatok určitých druhov čerstvých potravín práve počas Vianoc, ktoré už aj tak poznačili pandemické obmedzenia.

Viac o téme: ZákazUvoľnenieCestovanie FrancúzskoKoronavírusVeľká Britínia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu