Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európska únia odmietla ponuku Británie týkajúcu sa rybolovu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia odmietla ponuku Británie týkajúcu sa rybolovu, uviedla v utorok agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva zdroje. Rybolov je jednou zo sporných oblastí pri rokovaniach o budúcich obchodných vzťahoch.

Británia v pondelok navrhla, aby EÚ znížila hodnotu rýb, ktoré jej rybári nachytajú v britských vodách, o 30 percent. Ešte pred týždňom požadovalo Spojené kráľovstvo zníženie o 60 percent. EÚ minulý týždeň odmietla akceptovať redukciu o viac než 25 percent. Do skončenia sa prechodného obdobia, počas ktorého zostáva Británia súčasťou jednotného trhu a colnej únie, zostáva už len deväť dní a aktuálne nie je mnoho signálov, že by dohoda bola na dohľad.

Británia je takisto naďalej proti požiadavke Európskej únie, že by Brusel mohol zaviesť odvetné clá, predovšetkým na energie, ak Británia odstúpi od dohody o rybolove. Londýn uviedol, že je pripravený akceptovať odvetné clá na ryby, ale nie v iných oblastiach. Európska komisia sa radí s členskými štátmi o britskom návrhu a hlavný vyjednávač EÚ by mal niekedy okolo 16.00 h v Bruseli informovať zástupcov členských krajín. Podľa zdrojov je ešte stále možné dosiahnutie kompromisu.

Viac o téme: RybolovRokovanie BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu