Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pašovali a zabili 39 vietnamských migrantov: Hlavných obžalovaných v Londýne uznali za vinných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LONDÝN - Dvoch hlavných obžalovaných z pašovania a zabitia 39 vietnamských migrantov, ktorých našli vlani pri Londýne mŕtvych v zadnej časti chladiarenského nákladného auta, v pondelok na súde v britskej metropole uznali za vinných. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

Na záver desaťtýždňového súdneho procesu uznali sudcovia za vinných zo zabitia 39 mužov, žien a detí z Vietnamu britsko-rumunského občana Gheorgheho Nicaa (43) a Eamonna Harrisona (24) zo Severného Írska. Tresty pre dvojicu mužov podľa očakávania vyhlásia začiatkom januára.

Telá obetí našli v návese v októbri 2019 po tom, čo sa v obrovskej horúčave udusili. Za podiel na pašeráckej operácii boli odsúdení aj Christopher Kennedy (24) a Valentin Calota (38). Všetci štyria zohrali svoju úlohu v lukratívnej sieti pašerákov, ktorých podľa prokuratúry motivovala chamtivosť.

Smrť migrantov šokovala Britániu aj Vietnam a ešte viac zdôraznila problém celosvetového ilegálneho obchodovania s ľuďmi, ktorí sa z chudobných krajín Ázie, Afriky a Blízkeho východu vydávajú na nebezpečnú cestu na Západ za lepším životom. Harrison, 24-ročný vodič nákladných vozidiel zo Severného Írska, bol uznaný za vinného zo zabitia v 39 bodoch a z plánovania pomoci pri protizákonnej migrácii v jednom bode.

Nica (43), žijúci v grófstve Essex na juhovýchode Anglicka, bol uznaný za vinného z tých istých trestných činov. Dve ďalšie osoby už priznali vinu z podielu na smrti týchto migrantov. Väčšina z ľudí, ktorí zomreli, boli vo veku 15 až 44 rokov a pochádzali z provincií Nghe An a Ha Tinh v severnej a strednej časti Vietnamu. Tamojší obyvatelia majú zlé vyhliadky nájsť si prácu, dochádza tam k ekologickým katastrofám a migráciu podporuje tiež sľubovanie dobrého zárobku v zahraničí.

Mŕtvych migrantov našli v juhovýchodnom anglickom prístave Purfleet, po najmenej 12 hodinách v neznesiteľnej horúčave v zapečatenom návese. Súdny lekár vypočítal, že trvalo asi deväť hodín, kým sa vzduch vo vnútri návesu zmenil na toxický, a čoskoro nato prišla smrť. Prokuratúra ešte uviedla, že uväznení Vietnamci nemohli v návese, v ktorom bol vypnutý chladiaci systém, chytiť mobilmi signál. Mobily 39 obetí pri prehliadke ukázali, že sa pokúšali zalarmovať pomoc, a keď im dochádzal vzduch, zanechali rodinám odkazy.

Ďalší použili kovovú tyč pri pokuse preraziť dieru v streche alebo pritiahnuť pozornosť, zaznelo na súde. Väčšina z ľudí, ktorí zomreli, boli vo veku 15 až 44 rokov a pochádzali z provincií Nghe An a Ha Tinh v severnej a strednej časti Vietnamu. Tamojší obyvatelia majú zlé vyhliadky nájsť si prácu, dochádza tam k ekologickým katastrofám a migráciu podporuje aj sľubovanie dobrého zárobku v zahraničí.

Viac o téme: PašovanieZabitieMigrantiSúd LondýnVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu