Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bosnianska armáda postavila pre migrantov z vyhoreného tábora stanové príbytky

Armáda postavila pre migrantov z vyhoreného tábora stanové príbytky Zobraziť galériu (2)
Armáda postavila pre migrantov z vyhoreného tábora stanové príbytky (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Softic)

BIHAČ - Bosnianska armáda v snahe vyriešiť humanitárne nešťastie postavila v piatok dočasné stanové príbytky pre stovky migrantov, ktorý po požiari strediska pre utečencov pri meste Bihač na severozápade Bosny a Hercegoviny ostali bez strechy nad hlavou. Informovala o tom agentúra AP.

Úrady v Bosne a Hercegovine čelili medzinárodnej kritike po tom, ako po požiari strediska Lipa, ku ktorému došlo pred Vianocami, neposkytli núdzové prístrešie približne tisícke migrantov. Tí sa pridali k ďalším 1500-2000 osobám, ktoré prespávajú v lesoch, opustených budovách a narýchlo zhotovených stanových príbytkoch.

Armáda postavila pre migrantov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Softic)

Ozbrojené sily v piatok informovali, že zhruba 150 vojakov prišlo na miesto pre migrantov postaviť stany, ktoré bude spravovať Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Migranti budú ubytovaní v stanoch, pokiaľ na miesto nebudú dodané vykurované kontajnerové domy. V nich by počas celého roka mohlo bývať až 1200 ľudí, píše agentúra HINA.

Úrady začiatkom tohto týždňa oznámili, že migrantov presunú z Lipy do bývalého armádneho komplexu v obci Bradina strednej časti krajiny. Tento plán bol ale pre protesty tamojších obyvateľov odmietnutý. V piatok migranti protestovali v snahe poukázať na hrozné podmienky, ktorým v Bosne čelia. Ľudskoprávne organizácie uviedli, že stovky migrantov odmietli stravu a niesli transparenty s výzvou na medzinárodnú pomoc.

V Bosne a Hercegovine sa podľa odhadov IOM v súčasnosti nachádza približne 8000 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa nachádza v Unsko-sanskom kantóne a v oblasti hlavného mesta Sarajevo, kde sú dva tábory pre migrantov.

Viac o téme: TáborArmádaStanyMigrantiBosna a Hercegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu