Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Americký Úrad pre kontrolu liečiv považuje vakcínu od firmy Moderna za bezpečnú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

WASHINGTON - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v utorok zverejnil ďalšie dáta, ktoré potvrdzujú bezpečnosť a účinnosť vakcíny proti novému koronavírusu od americkej firmy Moderna. Informovala o tom agentúra AFP.

V dokumente FDA píše, že s vakcínou nie sú spojené "žiadne konkrétne obavy ohľadom bezpečnosti", ktoré by mohli zabrániť jej schváleniu pre núdzové použitie. Rozhodovať o tom bude vo štvrtok panel nezávislých expertov FDA a v piatok samotný úrad. FDA zároveň potvrdila vyše 94-percentnú účinnosť vakcíny. Z klinických testov vyplýva, že vakcína o niečo slabšie účinkuje u ľudí nad 65 rokov. Ak FDA tento týždeň schváli aj použitie vakcíny od Moderny, už na budúci týždeň by sa po Spojených štátoch mohlo začať distribuovať zhruba šesť miliónov dávok. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

V USA chcú ešte v decembri zaočkovať 20 miliónov obyvateľov, zvyšok do leta. Podľa odborníkov je zastavenie šírenia vírusu SARS-CoV-2 možné len vtedy, ak sa dá zaočkovať viac ako 70 percent populácie. V USA sa v pondelok začalo očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Pfizer a nemeckej BioNTech. Stalo sa tak po tom, čo FDA minulý piatok schválil jej núdzové použitie. Americké zdravotnícke úrady odporučili, aby vakcínu ako prví dostali zdravotníci a klienti v domovoch dôchodcov. O postupe vakcinácie však budú rozhodovať jednotlivé štáty USA. 

Ešte tento týždeň by mali vakcínu ponúknuť vysoko postaveným činiteľom USA vrátane predstaviteľov Bieleho domu a ľudí pracujúcich v ich blízkom okolí. Jedným z prvých zaočkovaných sa v pondelok stal šéf Pentagónu Christopher Miller. USA sú v počte prípadov nákazy aj úmrtí krajinou najtvrdšie zasiahnutou pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Od jej vypuknutia tam zaznamenali približne 16,5 milióna infikovaných a viac ako 300.000 obetí.

Viac o téme: BezpečnosťúčinnosťVakcínaUSAKoronavírusCOVID-19Moderna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu