Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Rusko prekročilo smutnú hranicu: Za jediný deň hlási až 600 úmrtí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Rusko v piatok informovalo o novom náraste v dennej bilancii obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo za posledných 24 hodín až 613 ľudí.

Ako podľa agentúry AFP poznamenali ruské úrady, krajina tak prvýkrát od vypuknutia epidémie choroby COVID-19 na svojom území prekročila hranicu 600 úmrtí počas jedného dňa. Celkovo si epidémia v Rusku vyžiadala už 45.893 obetí, pričom infikovaných bolo dva milióny 597.711 ľudí, čím je Rusko v počte infikovaných v celosvetovom meradle na štvrtom mieste.

Rusko pritom podľa AFP zrejme uvádza nižšiu smrtnosť na COVID-19 než iné porovnateľné krajiny, čo vyvoláva obavy, že úrady pandémiu bagatelizujú. Aj z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila federálna štatistická služba Rosstat, vyplýva, že od marca do októbra v Rusku zomrelo takmer o 140.000 osôb viac než v porovnateľnom období za vlaňajšok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Tieto "nadmerné" úmrtia podľa spravodajského portálu Meduza.io sú v 90-100 percentách prípadov "tak či onak" tiež spojené s koronavírusom SARS-CoV-2, čo dokazujú správy z niekoľkých regiónov, kde boli údaje o nadmernej úmrtnosti podrobne analyzované. Samotné údaje o úmrtnosti sa do Rosstatu dostávajú z matrík, ktoré vydávajú úmrtné listy príbuzným zosnulého. Predpokladá sa, že ide o najpresnejšie údaje, ktoré sa však zverejňujú 35-40 dní po skončení daného mesiaca - čo je v prípade epidémie veľmi dlhé časové obdobie.

Aj keď počet infikovaných v Rusku rastie v posledných týždňoch naďalej prudko, úrady nezavádzajú celoplošné obmedzenia na pohyb ľudí a ekonomické aktivity, ako to bolo na jar, v prvej vlne pandémie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že napriek zvýšenému počtu úmrtí neexistujú žiadne plány na nový lockdown, hoci niektoré mestá znovu zaviedli karanténne opatrenia.

KORONAVÍRUS Rusko prekročilo smutnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Rusko bolo jednou z prvých krajín na svete, ktoré zaregistrovali očkovaciu látku proti chorobe COVID-19. Ide o vakcínu nazvanú Sputnik V, nazvanú podľa sovietskej družice. Rusko pristúpilo k jej registrácii ešte pred začatím konečných klinických testov. Vývojári vakcíny Sputnik v novembri uviedli, že predbežné výsledky ukazujú, že vakcína má 95-percentnú účinnosť.

Aj keď je ruská vakcína ešte stále v tretej - a poslednej - fáze klinických skúšok, na ktorých sa zúčastnilo okolo 40.000 dobrovoľníkov, Moskva a jej metropolitná oblasť začali minulý týždeň (5. decembra) s očkovaním ľudí z vysoko rizikových skupín vrátane zdravotníkov a učiteľov.

Alexandr Gincburg, riaditeľ Gamalejovho inštitútu, kde bola vakcína Sputnik V vyvinutá, v piatok informoval, že zaočkovaných už bolo 150.000 ľudí. "Je to najväčší počet ľudí očkovaných týmto preparátom proti COVID-19 než kdekoľvek na svete, kde očkujú analogickou vakcínou," uviedol Gincburg podľa agentúry RIA Novosti.

Podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová zase prisľúbila, že s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa vo všetkých regiónoch Ruska začne do konca tohto týždňa. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že hromadná očkovacia kampaň sa začala aj v armáde, pričom zaočkovaných má byť viac ako 400.000 vojakov, z toho 80.000 osôb do konca tohto roka Vo štvrtok ruská vesmírna agentúra Roskosmos uviedla, že plánuje ponúknuť vakcínu Sputnik V aj kozmonautom.

Viac o téme: RekordObetePandémiaŠtatistikyRuskoMoskvaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu