Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Šéf OSN kritizoval chaotickú reakciu na pandémiu a vyzval na reformu rady

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

OSLO - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval na celistvejší a súdržnejší prístup k pandemickej kríze. Vyhlásil, že "rozdrobené a chaotické" riešenie nákazy koronavírusom dodalo ešte väčšiu naliehavosť jeho presvedčeniu, že Bezpečnostná rada OSN potrebuje reformu.

"Žiaľ, vlády sa nespojili a nezareagovali spoločne na túto celosvetovú hrozbu... Reakcia na ňu je rozdrobená a chaotická, pričom krajiny, regióny a dokonca aj mestá medzi sebou súperia o základné zásoby a pracovníkov v prvej línii," povedal Guterres, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Nemôžeme dovoliť, aby sa to isté stalo s prístupom k novým vakcínam proti ochoreniu COVID-19, ktoré musia byť vlastníctvom celosvetovej verejnosti," zdôraznil.

Šéf OSN vysvetlil, že jedným spôsobom na dosiahnutie účinnejšej mnohostrannej reakcie na krízu je zreformovať zloženie Bezpečnostnej rady a jej hlasovacích práv. Takýto krok vyrieši "nerovnosti v zložení súčasných mocenských vzťahov" a budú mať z neho úžitok aj rozvojové krajiny. "Krajiny, ktoré sa dostali na vrchol pred vyše 70 rokmi, odmietajú uvažovať o potrebných reformách. Ide konkrétne o zloženie a hlasovacie práva v Bezpečnostnej rade OSN a v orgánoch Brettonwoodskeho menového systému," spresnil Guterres. Vrátil sa tým k téme, o ktorej hovoril aj v prednáške v Nadácii Nelsona Mandelu v júli.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Mnohé africké krajiny pred 75 rokmi dokonca ani neexistovali ako nezávislé štáty. Zaslúžia si právoplatné miesto za globálnym stolom. Rozvojový svet musí mať oveľa silnejší hlas v celosvetovom rozhodovaní," uzavrel Gutteres, ktorá mal príhovor ako hlavný rečník a čestný hosť na podujatí Fórum Nobelovej ceny mieru 2020 - Medzinárodná spolupráca po COVIDe-19. Bezpečnostná rada OSN má v súčasnosti 15 členov. Päť z nich je stálych - USA, Čína, Rusko, Francúzsko a Británia - a majú právo veta. Nič nenasvedčuje tomu, že sú ochotné vzdať sa svojho výsadného postavenia, napísala AFP.

Viac o téme: PandémiaReformaOSNKoronavírusAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu