Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na izraelskom letisku slávnostne privítali stovky etiópskych migrantov

Na izraelskom letisku slávnostne privítali stovky etiópskych migrantov Zobraziť galériu (2)
Na izraelskom letisku slávnostne privítali stovky etiópskych migrantov (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

TEL AVIV - Stovky etiópskych imigrantov vo štvrtok pristáli na medzinárodnom letisku v Izraeli po tom, ako izraelská vláda začala napĺňať svoj sľub o opätovnom zjednotení rodín. Informovala o tom agentúra AP.

Na palube lietadla Etiópskych aerolínií sa nachádzalo približne 300 migrantov, ktorých sprevádzala izraelská ministerka pre integráciu Pnina Tamanová-Šatová - prvá etnicky etiópska židovka zvolená do izraelského parlamentu. Izraelská vláda v októbri schválila imigračný plán pre 2000 Etiópčanov, ktorí sa chcú presťahovať do židovského štátu.

Inkriminovanú skupinu tvoria členovia komunity Falaš Mura, potomkovia etiópskych židov, ktorí konvertovali na kresťanstvo - mnohí pod nátlakom - v 18. a 19. storočí. Týchto Etiópčanov ortodoxné rabínske úrady v Izraeli neuznávajú ako židov. Komunita si však nárokuje právo prisťahovať sa na základe legislatívy o znovuzjednotení rodín, napísala v októbri agentúra AFP.

Migrantov na letisku privítala veľká skupina izraelských predstaviteľov, medzi nimi aj izraelský premiér Benjamin Netanyahu. "S mojou dcérou Sarou sme tam stáli so slzami v očiach," uviedol na adresu slávnostného podujatia Netanyahu. "Toto je podstata našej židovskej histórie, podstata sionizmu," dodal.

Na izraelskom letisku slávnostne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner)

Aktivisti izraelskú vládu obvinili z toho, že v prípade implementácie rozhodnutia z roku 2015 o privezení zvyšných Etiópčanov židovského pôvodu späť do Izraela v období najbližších piatich rokov, postupuje príliš pomaly. Netanyahuova strana Likud spomínaný sľub zopakovala začiatkom roka pred uskutočnením parlamentných volieb.

Skupina aktivistov za etiópskych židov, ktorá propaguje zjednotenie rozdelených židovsko-etiópskych rodín, predpokladá, že v Etiópii sa nachádza približne 7000 etiópskych židov, ktorí čakajú na návrat do svojich rodín.

Podstatná časť židovskej komunity žijúcej v Etiópii sa do Izraela dostala v rokoch 1984-1991 na základe zákona, ktorý garantuje izraelské občianstvo pre všetkých židov. Etiópsko-izraelská obec odvtedy narástla na 140.000 členov vrátane 50.000 tých, ktorí sa narodili priamo v Izraeli. Mnohí tvrdia, že čelili rasovej diskriminácii, najmä zo strany izraelskej polície.

Viac o téme: LetiskoPrivítanieMigrantiIzraelEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu