Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V etiópskom Tigraji čiastočne obnovili dodávky elektriny i telefonické spojenie

Abiy Ahmed
Abiy Ahmed (Zdroj: SITA/Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP)

ADDIS ABEBA - Etiópia v pondelok oznámila, že v štáte Tigraj sú čiastočne obnovené dodávky elektrickej energie i telefonické spojenie. Napriek týmto snahám vládnych úradov sa však miestni obyvatelia naďalej obávajú ozbrojených zrážok, uviedla agentúra AFP.

Nepokoje v štáte Tigraj na severe Etiópie vypukli pred šiestimi týždňami, keď tam vládne sily spustili operáciu proti ozbrojeným zložkám (TPLF) bojujúcim na strane politických síl odmietajúcich autoritu vlády v Addis Abebe.

Etiópsky premiér Abiy Ahmed, držiteľ minuloročnej Nobelovej ceny za mier, v nedeľu - prvý raz od začiatku bojov - navštívil metropolu štátu Tigraj - mesto Mekele. Stretol sa tam s vojakmi vládnych síl a následne informoval, že sa začala oprava poškodených telekomunikačných vedení a ďalšej kľúčovej infraštruktúry. Vláda v Addis Abebe v pondelok uviedla, že mobilné hlasové služby boli okrem Mekele obnovené aj v asi poltucte ďalších miest. Dodávky elektriny sú mimo metropoly štátu Tigraj stále problémom.

Keď premiér Abiy dňa 28. novembra oznámil víťazstvo vládnych síl nad TPLF, tvrdil bolo dosiahnuté bez civilných obetí. Civilisti v Tigraji však pre agentúru AFP uviedli, že vládni vojaci hliadkujúci v uliciach Mekele si teraz násilím vynucujú zákaz vychádzania po zotmení, pričom došlo aj k zabitiu osôb, ktoré ho podľa vojakov porušili. Etiópsky minister pre demokratizáciu Zadig Abraha pre AFP uviedol, že akékoľvek správy o mimosúdnych popravách páchaných etiópskymi vojakmi sú nepravdivé.

Obyvatelia mesta Mekele podľa AFP informovali aj o rabovaní, veľkých problémoch so zásobovaním v situácii, keď sú obchody zatvorené a iné prevádzky sa ešte len otvárajú. Podľa nemenovaného obyvateľa mesta sa "vojna v Mekele ešte len začína a situácia sa bude len zhoršovať".

Abiy minulý týždeň odmietol správy o pokračujúcich útokoch, označil ich len za "sporadickú streľbu", ku ktorej dochádzalo, keď armáda pátrala po ozbrojených príslušníkoch alebo sympatizantoch TPLF. V nedeľu večer na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Abiy avizoval, že "budeme pokračovať v zadržiavaní zločineckej kliky".

Abiy doteraz odolával výzvam na sprostredkovanie krokov vedúcich k ukončeniu konfliktu v Tigraji, ktorý si podľa odhadov vyžiadal tisíce obetí a donútil okolo 50.000 Etiópčanov, aby v obave o svoj život ušli zo svojich domovov do susedného Sudánu.

Sudánsky premiér Abdalla Hamdok v nedeľu oznámil, že Abiy súhlasil s usporiadaním mimoriadneho summitu východoafrických krajín s cieľom vyriešiť krízu v štáte Tigraj. Nateraz sa čaká na oficiálne potvrdenie tohto postoja zo strany vlády v Addis Abebe, dodala AFP.

Viac o téme: SpojenieTelefónElektrinaDodávkaObnovenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu