Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Obyvatelia Japonska dostanú vakcínu zadarmo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hiro Komae)

TOKIO - V Japonsku v stredu schválili zákon o bezplatnom poskytnutí vakcíny proti koronavírusu všetkým obyvateľom krajiny, informovala agentúra AFP.

Na základe návrhu zákona, ktorý po dolnej komore schválila aj horná komora japonského parlamentu, pokryje vláda všetky náklady spojené s vakcináciou 126-miliónového obyvateľstva. Krajina si dosiaľ objednala vakcíny pre 60 miliónov ľudí od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfitzer a pre 25 miliónov ľudí od spoločnosti Moderna. Japonsko zároveň potvrdilo, že dostane 120 miliónov dávok vakcíny od britskej spoločnosti AstraZeneca.

Návrh zákona Japonsko schválilo dva týždne po tom, čo premiér Jošihide Suga vyhlásil, že krajina sa pre pandémiu koronavírusu nachádza "v stave najvyššej pohotovosti". Zdravotníci medzitým varujú, že zdravotnícky systém sa blíži ku kolapsu. V Japonsku mala pandémia koronavírusu v porovnaní s inými krajinami relatívne miernejší priebeh, keď tam zaznamenali približne 2100 úmrtí a 150.000 nakazených. Na rozdiel od iných krajín Japonsko nenariadilo prísne karanténne opatrenia.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Súčasne však krajina čelí tretej vlne pandémie a v uplynulých týždňoch hlásila rekordné denné nárasty počtu infekcií. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová vyzvala obyvateľov, aby z domu vychádzali len v nevyhnutných prípadoch.

Viac o téme: VakcínaPandémiaJaponskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu