Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Japonský premiér zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu pre Tokio a jeho okolie

Jošihide Suga
Jošihide Suga (Zdroj: TASR/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

TOKIO - Japonský premiér Jošihide Suga v pondelok na pravidelnej novoročnej tlačovej konferencii uviedol, že zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu v širšej metropolitnej oblasti Tokia v súvislosti s "veľmi závažnou" treťou vlnou epidémie nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Suga verí, že očkovanie proti koronavírusu sa v Japonsku začne koncom februára. Dodal pritom, že on sám bude medzi prvými, ktorí vakcináciu podstúpia. Premiér tiež trvá na tom, že vláda sa bude aj naďalej usilovať o usporiadanie odložených letných olympijských hier. Hry preložené z roku 2020 v dôsledku koronavírusovej pandémie by sa mali v japonskej metropole začať 23. júla 2021. V riadnom termíne sa podľa Sugu budú konať aj paralympijské hry, ktorých začiatok je stanovený na 24. augusta 2021. Hry budú "dôkazom, že ľudstvo prekonalo vírus", vyhlásil.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Suga, ktorý sa funkcie ujal v septembri, čelí čoraz väčšiemu tlaku v dôsledku rekordného počtu nakazených. Guvernérka Tokia Juriko Koikeová vyzvala v sobotu spoločne s guvernérmi troch susedných prefektúr japonskú vládu, aby v týchto oblastiach vyhlásila výnimočný stav.

Vláda je však zdržanlivá v súvislosti s prijatím opatrení, ktoré by mohli ekonomiku vrátiť späť do recesie. Suga ale uviedol, že si uvedomuje, že "je nevyhnutné prijať ráznejšie opatrenia". "Vláda zváži vyhlásenie výnimočného stavu," povedal s tým, že bude uprednostňovať opatrenia na zníženie rizika infekcie pri stolovaní. Japonsko zaviedlo po prvý raz výnimočný stav na jar minulého roka, čo umožnilo guvernérom uzatvoriť podniky a ľuďom zostať doma.

Viac o téme: OpatreniaJaponskoTokioKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu