Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Arizona oznámila oficiálne výsledky volieb: Víťazstvo Bidena potvrdili aj v tomto štáte

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Predstavitelia amerického štátu Arizona v pondelok oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb v tomto štáte sa stal demokrat Joe Biden. Informovala o tom agentúra AP.

Oficiálne výsledky volieb oznámili demokratická štátna tajomníčka Arizony Katie Hobbsová a republikánsky guvernér Doug Ducey. "Tu, v Arizone, robíme dobré voľby. Náš volebný systém je pevný," zdôraznil Ducey. Právnici dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa sa neúspešne pokúšali dokázať, že voľby v Arizone aj ďalších kľúčových štátoch sprevádzali podvody, ktoré dopomohli k víťazstvu Joea Bidena.

Biden vyhral prezidentské voľby v Arizone ako iba druhý demokrat za ostatných 70 rokov. Bývalý prezident Bill Clinton tu porazil svojho republikánskeho vyzývateľa Boba Dolea v roku 1996.Demokrat Biden zvíťazil s náskokom len 0,3 percentuálneho bodu nad Donaldom Trumpom, čo predstavuje približne 10.500 hlasov. Svoj hlas odovzdalo 3,4 milióna Arizončanov.

Bidenovo víťazstvo potvrdili minulý týždeň aj v štátoch Nevada, Pensylvánia, Michigan a Minnesota. V nedeľu zase ukončili čiastočné prepočítanie hlasov vo Wisconsine, o ktoré požiadal Trump a ktoré taktiež potvrdilo víťazstvo jeho protikandidáta.

Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza už 7. novembra. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra. Bidenova slávnostná inaugurácia je naplánovaná na 20. januára 2021.

Viac o téme: VoľbyVíťazstvoUSAArizonaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu