Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zranenia neobchádzajú ani tých najmocnejších: Biden si zlomil nohu, keď sa hral so psom

Novozvolený americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (4)
Novozvolený americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WILMINGTON - Novozvolený americký prezident Joe Biden utrpel pri hre s jedným zo svojich psov menšiu zlomeninu pravej nohy. Zranenie odhalilo vyšetrenie počítačovou tomografiou (CT) v nedeľu a zrejme si vyžiada nosenie ortézy počas niekoľkých týždňov, oznámil jeho lekár. Informácie priniesli agentúry AP a AFP.

Biden utrpel zranenie v sobotu. V nedeľu podľa svojej kancelárie navštívil ortopéda v meste Newark v štáte Delaware s tým, že má zrejme vykrútený členok. Bidenov lekár Kevin O'Connor uviedol, že prvé röntgenové snímky neukázali žiadnu evidentnú fraktúru, no následná podrobnejšia CT snímka odhalila maličké zlomeniny dvoch menších kostí v strednej časti jeho pravej nohy.

Biden (78) sa stane pri inaugurácii v januári budúceho roka najstarším prezidentom v dejinách USA. Sám otázky týkajúce sa svojho veku počas kampane často odbil, píše AP a pripomína, že zlomeniny sú vo vyššom veku všeobecne dôvodom na znepokojenie, aj keď Bidenova sa na základe vyjadrenia jeho lekára zdá byť pomerne menej závažná. Pri odchode z ambulancie lekára na snímkovanie Biden viditeľne kríval, hoci kráčal bez barly alebo inej pomoci.

Novozvolený americký prezident Joe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Politik Demokratickej strany utrpel zranenie, keď sa hral s Majorom, jedným z dvoch psov, ktoré Bidenovci vlastnia, a pošmykol sa pri tom. Majora si Bidenovci adoptovali v roku 2018 a svojho prvého psa menom Champ si zaobstarali po voľbách v roku 2008. Manželia už oznámili, že psy si vezmú do Bieleho domu, pričom si chcú zadovážiť aj mačku.

Vlani v decembri Biden zverejnil lekársku správu, podľa ktorej berie statíny na udržanie hladiny cholesterolu na zdravej úrovni. Jeho lekár ho však v správe označil za "zdravého, energického" a "zdatného na úspešné vykonávanie úloh prezidentskej funkcie".

Bidenov komunikačný tím povedú ženy

Novozvolený americký prezident Joe Biden oznámil v nedeľu obsadenie hlavných pozícií v komunikačnom tíme Bieleho domu počas svojej budúcej vlády. Tento tím podľa jeho vyhlásenia po prvý raz v dejinách krajiny povedú výlučne ženy, informovali svetové agentúry.

Tlačovou tajomníčkou Bieleho domu, teda hlavnou hovorkyňou, bude Jen Psakiová, ktorá bola za vlády prezidenta Baracka Obamu a vtedajšieho viceprezidenta Bidena komunikačnou riaditeľkou Bieleho domu a pôsobila aj ako hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí. Riaditeľkou komunikácie Bieleho domu sa stane Kate Bedingfieldová, ktorá rovnakú pozíciu zastávala v Bidenovej viceprezidentskej kancelárii a bola tiež zástupkyňou šéfky Bidenovho volebného tímu.

Zranenia neobchádzajú ani tých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Biden a jeho novozvolená viceprezidentka Kamala Harrisová sa pri výbere pracovníkov a nominantov do svojej vlády, ktorej sa ujmú 20. januára budúceho roka, snažia zdôrazňovať diverzitu, píše agentúra AFP. "S hrdosťou dnes oznamujem prvý vedúci komunikačný tím Bieleho domu zložený výlučne zo žien," uviedol Biden vo vyhlásení. "Tieto kvalifikované a skúsené komunikátorky prinášajú do svojej práce rôzne perspektívy a spoločné odhodlanie znova budovať túto krajinu k lepšiemu."

Oznámenie prišlo necelý týždeň po tom, ako Biden a Harrisová predstavili svojich nominantov pre oblasť zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti. V nedeľu oznámili ďalších päť mien. Hlavnými zástupkyňami Psakiovej a Bedingfieldovej budú Karine Jean-Pierreová, bývalá šéfka Harrisovej kancelárie, a Pili Tobarová, ktorá pôsobila v Bidenovom volebnom tíme i záujmovej skupine America's Voice, zameranej na imigračnú reformu.

Komunikačnou riaditeľkou viceprezidentky bude Ashley Etienneová, niekdajšia riaditeľka komunikácie predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, a Harrisovej hlavnou hovorkyňou sa stane Symone Sandersová, ďalšia poradkyňa Bidenovho volebného tímu. Komunikáciu prvej dámy Jill Bidenovej bude mať na starosti Elizabeth Alexanderová, ktorá bola hovorkyňou Bidena, keď bol federálnym senátorom za štát Delaware. Tieto pozície si na rozdiel od väčšiny postov na úrovni kabinetu nevyžadujú potvrdenie v Senáte.

Zranenia neobchádzajú ani tých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Agentúra AP konštatuje, že oznámený tím poukazuje na očakávaný návrat k tradičnejšiemu vzťahu Bieleho domu k médiám, ktorý súčasný prezident USA Donald Trump "obrátil hore nohami". Jeho komunikačný tím totiž zvolával len málo tlačových brífingov a s tých sa stávali skôr "bojovné" stretnutia. Trump tiež niekedy vystupoval ako vlastný hovorca, keď sám odpovedal na otázky novinárov, hoci často úplne obchádzal tlačové oddelenie Bieleho domu, keď sa telefonicky zapájal do vysielania svojich obľúbených programov v televízii Fox News.

Agentúra Reuters pripomína, že aj Trump má vo svojom komunikačnom tíme viacero žien vrátane tlačovej tajomníčky Bieleho domu Kayleigh McEnanyovej a komunikačnej riaditeľky Bieleho domu Alyssy Farahovej.

Viac o téme: PrezidentZranenieUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu