Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najmenej osem utečencov sa utopilo pri pobreží Kanárskych ostrovov

Najmenej osem utečencov sa utopilo po tom, čo sa v utorok večer ich čln prevrátil pri pobreží španielskych Kanárskych ostrovov Zobraziť galériu (2)
Najmenej osem utečencov sa utopilo po tom, čo sa v utorok večer ich čln prevrátil pri pobreží španielskych Kanárskych ostrovov (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

LAS PALMAS - Najmenej osem utečencov sa utopilo po tom, čo sa v utorok večer ich čln prevrátil pri pobreží španielskych Kanárskych ostrovov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojších záchranárov.

Tí od utorka večera pátrajú po ďalších možných obetiach nešťastia, ktoré sa odohralo pri pobreží rybárskej dediny Orzola ležiacej na severe ostrova Lanzarote. Na palube člna sa nachádzalo podľa agentúry Reuters najmenej 35 ľudí. Tragédiu prežilo 28 osôb, informoval šéf záchrannej služby na Lanzarote Enrique Espinosa. Zároveň spresnil, že čln sa vyrazil pred troma dňami z marockého prístavného mesta Agadir.

Počas utorňajšej noci pobrežná hliadka zadržala v blízkosti Kanárskych ostrovov 12 člnov, informuje agentúra AP. Z ostatných 11 člnov sa podarilo zachrániť zhruba 300 ľudí, jedna osoba však neskôr zomrela. Podľa záchranárov išlo o utečencov najmä zo severu Afriky.

Od začiatku roka dorazilo na Kanárske ostrovy viac ako 17.000 utečencov. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 ide o desaťnásobne väčší počet. Najmenej 500 utečencov zahynulo tento rok na mori v snahe dostať sa do Európy cez Španielsko, najmä na trase zo severnej Afriky.

Najmenej osem utečencov sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

Španielska vláda minulý týždeň oznámila, že plánuje zriadiť utečenecké tábory s kapacitou približne 7000 ľudí. Zároveň má v pláne spustiť diplomatickú ofenzívu vo viacerých afrických krajinách v snahe znížiť počty utečencov prichádzajúcich na Kanárske ostrovy.

Viac o téme: ČlnObetePrevrátenieMigrantiŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu