Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska komisia k bezpečnostnému zákonu vo Francúzsku: Novinári majú právo pracovať slobodne

Novozvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Novozvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Francúzski novinári a obhajcovia slobody tlače namietajú proti návrhu zákona, ktorý by obmedzil právo filmovať alebo fotografovať službukonajúcich policajtov.

K návrhu sa v pondelok vyjadrila aj Európska komisia, ktorá upozornila, že aj v čase krízy musia mať spravodajské médiá možnosť "slobodne pracovať". Hovorca EÚ Christian Wigand uviedol, že EK "sa k návrhom zákonov (v členských krajinách) nevyjadruje, je však samozrejmé, že v období krízy je viac ako inokedy dôležité, že novinári môžu robiť svoju prácu slobodne a v bezpečí". Dodal, že ako je zvykom, EK si vyhradzuje právo preskúmať konečné právne predpisy s cieľom overiť ich súlad s právnymi predpismi EÚ. Wigand reagoval na udalosti z minulého piatku, keď francúzsky parlament v prvom čítaní schválil zmenený a doplnený bezpečnostný zákon, ktorého jedna klauzula by kriminalizovala zverejňovanie snímok policajtov s úmyslom poškodiť ich "fyzickú alebo psychickú integritu".

Podľa agentúry AFP by tento zákon v praxi mohol obmedziť zverejňovanie fotografií alebo videozáznamov tvárí policajtov pri výkone ich povolania na verejných priestranstvách. V mnohých prípadoch by musela byť tvár policajta rozostrená. Odbory združujúce novinárov a zamestnancov médií tvrdia, že by to mohlo dať polícii zelenú, aby novinárom zabránila v práci a potenciálnom dokumentovaní zneužívania služobného postavenia. Návrh zákona odsúdili aj členovia protestných hnutí, ako sú "žlté vesty" či Extinction Rebellion, ktorých sympatizanti a aktivisti boli svojho času terčom ráznej reakcie polície počas pouličných demonštrácií.

Kritici návrhu zákona tiež varujú, že navrhované opatrenia môžu ohroziť slobodu tlače, právo verejnosti na informácie a podkopať úsilie zamerané na potlačenie neprimeraného policajného násilia. Francúzske vedenie to odmieta s tým, že chce len "chrániť tých,. čo nás chránia". Poukazuje na prípady, keď sa na sociálnych sieťach v rámci kampaní proti policajným zložkám odhaľuje identita, miesto bydliska či dokonca mená príbuzných jednotlivých policajtov zachytených na zverejnených snímkach.

Francúzsku vládu k prijatiu týchto zmien v existujúcom zákone primal útok desiatok ľudí ozbrojených zábavnou pyrotechnikou a oceľovými tyčami na policajnú stanicu. Došlo k nemu v októbri na parížskom predmestí Champigny-sur-Marne. Článok 24 návrhu spomínaného zákona predpokladá ročné väzenie a pokutu 45.000 eur za zverejnenie snímok s tvárami policajtov.

Viac o téme: SlobodaNovináriFrancúzskoEurópska komisiaBezpečnostný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu