Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyslanec USA sa obáva o náboženskú slobodu vo Francúzsku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

PARÍŽ - Vyslanec USA pre náboženskú slobodu vo svete Sam Brownback vyjadril v utorok znepokojenie nad situáciou vo Francúzsku, pričom varoval pred "tvrdými" opatreniami, ktoré v boji s radikálnym islamizmom prisľúbil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

"Samozrejme, mám obavy z toho, čo sa deje vo Francúzsku," odpovedal Brownback na otázku novinárov týkajúcu sa Macronovej iniciatívy. "Myslím si, že môže existovať konštruktívne zapojenie, ktoré môže byť podľa mňa užitočné, a nie škodlivé... Keď pristúpite k prehnane tvrdým opareniam, situácia sa môže zhoršiť," skonštatoval. Francúzsky prezident Macron vyhlásil zintenzívnenie boja proti radikálnemu islamizmu po tom, čo pri Paríži 16. októbra mladý moslim čečenského pôvodu brutálne zavraždil stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda. Druhý džihádistický útok v priebehu jedného mesiaca sa odohral v Nice, pri ktorom zahynuli traja ľudia.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin minulý týždeň oznámil kontrolu vyše 70 mešít v krajine. Zatvorené budú tie mešity, ktoré podľa úradov propagujú extrémizmus. Brownback odsúdil násilné prejavy náboženstva, avšak dodal: "Ak pokojne praktizujete svoju vieru, máte oprávnenie túto svoju vieru praktizovať." Moslimovia sú vo Francúzsku najväčšou náboženskou menšinou, pričom väčšina z nich pochádza z bývalých francúzskych kolónií na severe Afriky.

Viac o téme: SlobodaNáboženstvoVyslanecUSAFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu