Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čína varovala pred zasahovaním v súvislosti so zadržaním novinárky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

PEKING - Čína oznámila, že minulotýždňové zatknutie novinárky pracujúcej pre tlačovú agentúru Bloomberg je "vnútorná záležitosť", a varovala ostatné krajiny, aby do nej nezasahovali. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Čínsku novinárku Haze Fanovú zadržali minulý pondelok (7. decembra) a obvinili ju na základe podozrenia z ohrozenia národnej bezpečnosti, píše agentúra Reuters. Európska únia Čínu v tejto súvislosti vyzvala, aby prepustila všetkých novinárov zadržaných v spojitosti s ich prácou. EÚ vo vyhlásení uviedla, že počas tohto roka bolo zadržaných a prenasledovaných viacero novinárov v súvislosti s podávaním správ.

"Očakávame, že čínske úrady Fanovej v prípade potreby zabezpečia zdravotnú starostlivosť, umožnia jej prístup k právnikovi podľa jej výberu a kontakt s jej rodinou," uviedla EÚ. Čínske úrady vyhlásili, že ide o "výlučne vnútornú záležitosť Číny a žiadna ďalšia krajina alebo organizácia nemá právo do nej zasahovať".

Fanová bola podľa úradov zadržaná na základe podozrenia z účasti na trestnej činnosti, ktorá ohrozuje národnú bezpečnosť Číny, a prípad vyšetrujú v súlade so zákonmi. Práva Fanovej sú podľa čínskych úradov plne zabezpečené. Fanová pracuje pre Bloomberg od roku 2017. Hovorkyňa Bloombergu uviedla, že agentúra je v súvislosti so situáciou Fanovej znepokojená, komunikuje s čínskymi úradmi a snaží sa novinárke poskytnúť podporu.

Viac o téme: ZadržanieNovinárkaČínaHaze Fanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu