Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS objavili u 18 pracovníkov norkových fariem v Poľsku

Zmutovanú formu nového druhu koronavírusu zaznamenali prvýkrát na farme v Dánsku
Zmutovanú formu nového druhu koronavírusu zaznamenali prvýkrát na farme v Dánsku (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - V Poľsku sa podarilo odhaliť 18 navzájom nesúvisiacich prípadov nákazy novým koronavírusom u pracovníkov tamojších norkových fariem. Podľa hygienikov a veterinárov sa však neinfikovali od týchto zvierat, uviedla v piatok agentúra Reuters.

Výsledky testov vykonaných na zvieratách zatiaľ poľské úrady nemajú k dispozícii. Analyzovali tiež všetky prípady výskytu ochorenia COVID-19 medzi pracovníkmi norkových fariem a ich rodinnými príslušníkmi od začiatku pandémie. V Poľsku, ktoré je jedným z hlavných producentov kožušín z noriek, začali začiatkom novembra testovať norky chované na farmách a tiež pracovníkov týchto zariadení. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko v dôsledku rozšírenia zmutovanej verzie nového koronavírusu na norkových farmách pristúpilo pred dvoma týždňami k postupnej likvidácii svojich chovov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Veterinárne úrady začiatkom novembra nariadili vykonať testovanie noriek na 18 farmách v štyroch poľských vojvodstvách. V Poľsku sa nachádza 354 norkových fariem, kde sa chová približne šesť miliónov týchto zvierat. Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy nového druhu koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje zlikvidovať všetky norky chované na farmách aj Írsko. Obavy zo zmutovanej formy koronavírusu majú aj vo Švédsku, kde niekoľko ľudí pracujúcich v oblasti chovu noriek malo pozitívny výsledok test. Úrady preto preverujú, či sa mohli nakaziť od týchto zvierat.

Viac o téme: FarmyPoľskoKoronavírusNorky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu