Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump pripustil víťazstvo Bidena... potom svoje slová poprel: Je to klamstvo! Nič neuznávam

Joe Biden a Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Joe Biden a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump dnes podľa agentúry Reuters prvýkrát verejne uznal, že demokrat Joe Biden zvíťazil v prezidentských voľbách. Zopakoval však svoje skoršie nepodložené tvrdenie, že hlasovanie bolo sfalšované. Následne svoje slová o Bidenovom víťazstve poprel.

"(Biden) vyhral, ​​pretože voľby boli zmanipulované," napísal Trump na twitteri. Americké médiá prisúdili Bidenovi vo voľbách z 3. novembra 306 hlasov v zbore voliteľov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky šéf Bieleho domu Trump ich získal 232.

Svoj výrok poprel

Trump svoje slová, ktorými prvýkrát pripustil Bidenovo víťazstvo, po niekoľkých minútach vzal späť. "(Biden) vyhral v očiach lživých médií. Nič neuznávam. Máme pre sebou dlhú cestu," uviedol s tým, že voľby vyhrá. Twitter k jeho príspevku pridal výkričník s upozornením, že tento výrok o volebným podvodoch je sporný a s odkazom na článok, kde experti na voľby vysvetľujú, že volebné podvody sú v Amerike veľmi vzácne.

Trump pripustil víťazstvo Bidena...
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Donald Trump)

Trump sa po zverejnení predbežných výsledkov krátko po uzavretí volebných miestností vyhlásil za víťaza. Keď však v nasledujúcich hodinách a dňoch začal mať navrch Biden, prišiel Trump s tvrdením, že sa tak stalo v dôsledku volebných podvodov. Jeho tím podal niekoľko žalôb, z ktorých niektoré už súdy zamietli a iné čakajú na prerokovanie.

Vo svojom dnešnom prvom príspevku Trump tiež zopakoval, že na hlasovanie neboli pripustení nezávislí volební pozorovatelia a že jeden z používaných softvérov na sčítanie hlasov výsledok volieb sfalšoval. Žiadne dôkazy nepredložil. Biden s nadchádzajúcou viceprezidentkou Kamalou Harissovou medzitým pokračujú v zostavovaní svojho nového vládneho tímu, oznamujú programové priority svojej budúcej administratívy a zahájili aj brífingy venované situácii okolo koronavírusu. 

Viac o téme: PodvodVoľbyPrezidentské voľbyUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu