Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Napätie sa presunulo do arménskych ulíc: Demonštranti žiadali odstúpenie premiéra Pašinjana

Protesty v uliciach Jerevanu Zobraziť galériu (3)
Protesty v uliciach Jerevanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

JEREVAN - V centre arménskej metropoly Jerevan protestovali v piatok tisíce demonštrantov a žiadali rezignáciu premiéra Nikola Pašinjana, ktorý podpísal dohodu o ukončení bojov v Náhornom Karabachu a odovzdaní značnej časti tohto územia a siedmich priľahlých oblastí Azerbajdžanu, uviedla agentúra TASS.

"Ak chceme zmenu, Pašinjan musí odísť. Osoba, ktorá kapituláciu podpísala, by nemala byť na čele našej krajiny," uviedol bývalý arménsky premiér a jeden z iniciátorov protestu Grant Bagraťan. Policajné zložky sú v stave vysokej pohotovosti a na mieste protestu sa nachádzajú príslušníci poriadkovej polície.

Protesty v uliciach Jerevanu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Od 10. novembra sa v Arménsku odohralo niekoľko protestov za Pašinjanov odchod. V spornej oblasti Náhorného Karabachu sa 7. septembra obnovili boje medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Ruský prezident Vladimir Putin, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinjan 9. novembra podpísali zmluvu o úplnom ukončení bojov v Náhornom Karabachu, ktorá mala vojsť do platnosti 10. novembra.

Protesty v uliciach Jerevanu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Ruský líder uviedol, že azerbajdžanská aj arménska strana si udržia svoje pozície a na územie budú vyslaní ruskí mierotvorcovia. Baku a Jerevan si navyše musia vzájomne vymeniť väzňov a telá osôb, ktoré počas konfliktu zahynuli.  

Viac o téme: ProtestyArménskoNáhorný KarabachNikola Pašinjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu