Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Arménsky premiér Pašinjan predstavil akčný plán: Razantne odmietol výzvy na odstúpenie

Arménsky premiér Nikol Pašinjan Zobraziť galériu (2)
Arménsky premiér Nikol Pašinjan (Zdroj: SITA/@nikol.pashinyan, Armenian Prime Minister official Facebook account via AP)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan v stredu predstavil šesťmesačný akčný plán, ktorý je podľa jeho slov navrhnutý na zabezpečenie demokratickej stability krajiny, hoci zloženie vlády je stále v procese. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Pašinjan zároveň odmietol výzvy oponentov a demonštrantov, aby odstúpil z dôvodu katastrofálneho zvládania vojnového konfliktu medzi Azerbajdžanom a etnicky arménskymi silami. V septembri opäť vzplanuli boje o separatistický región Náhorný Karabach a okolité oblasti. Na základe Ruskom sprostredkovanej mierovej dohody sú Azerbajdžanu odovzdávané časti územia, ktoré predtým ovládali etnickí Arméni. Azerbajdžanské sily v najnovšom vzplanutí konfliktu dobyli späť časti náhornokarabašského územia, o ktoré Baku prišlo v predošlej vojne v 90. rokoch.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/@nikol.pashinyan, Armenian Prime Minister official Facebook account via AP)

Arménsky minister zahraničných vecí odstúpil tento týždeň. Pašinjan v stredu znova zopakoval, že prijíma plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo, ale má teraz povinnosť stabilizovať Arménsko a postarať sa o jeho národnú bezpečnosť. "Som úplne rozhodnutý," napísal na sociálnej sieti, pričom vymenoval 15 akčných bodov, na ktoré sa chce zamerať. Premiér dodal, že sa chce pokúsiť o obnovu oficiálneho rokovacieho procesu v súvislosti s Náhorným Karabachom pod záštitou Minskej skupiny a prioritne umožniť návrat ľudí na územie, ktoré stále ovládajú etnickí Arméni.

To podľa neho znamená pomoc obyvateľom pri obnove domovov a poškodenej infraštruktúry, poskytnutie finančnej podpory rodinám vojakov zabitých v konflikte a zabezpečenie náležitej starostlivosti o zranených. Pašinjan hodlá tiež vyriešiť právny štatút Náhorného Karabachu, uskutočniť reformu armády, upraviť volebný zákon, sústrediť sa na zdolávanie koronavírusovej pandémie a posilňovať ekonomiku.

Viac o téme: PlánOdstúpenieArménskoNikol Pašinjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu