Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Arménsky prezident navrhol riešenie krízy: Chce vytvoriť vládu národnej svornosti

Protesty v uliciach Jerevanu
Protesty v uliciach Jerevanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

JEREVAN - Arménsky prezident Armen Sarkisjan v pondelkovom televíznom prejave k národu vyhlásil, že moci v krajine by sa v súčasnej krízovej situácii mala ujať vláda národnej svornosti.

Podľa agentúry TASS Sarkisjan uviedol, že "vláda musí objektívne zhodnotiť svoj potenciál a v krátkom čase predložiť plán uskutočňovania množstva ústavných procesov, ktoré vyústia do možnosti usporiadania predčasných parlamentných volieb". Podľa jeho názoru by dovtedy mala v krajine byť pri moci vláda národnej svornosti s vysokým odborným kreditom.

Prebiehajúca politická kríza v Arménsku vypukla 10. novembra a je dôsledkom vyhlásenia o ukončení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré prostredníctvom videokonferencie podpísali okrem arménskeho premiéra Nikola Pašinjana aj azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin.

V súlade s podmienkami tejto dohody získal Azerbajdžan kontrolu nad väčšinou územia medzinárodne neuznanej  karabašskej republiky. V reakcii na podpísanie tejto dohody vypukli v Jerevane masové protesty, ktorých účastníci požadujú Pašinjanovu demisiu, keďže podpísanie dohody s Azerbajdžanom považujú za zradu arménskych záujmov.

Takéto zhromaždenie sa konalo v Jerevane aj v pondelok podvečer. Pašinjan predtým v pondelok v parlamente vyhlásil, že nemá v pláne odstúpiť.

Viac o téme: PrezidentArménskoJerevanArmen SarkisjanVláda národnej svornosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu