Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Islamisticky motivovaný útok vo Viedni má spojitosť aj s Nemeckom

Horst Seehofer
Horst Seehofer (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, file)

BERLÍN - Islamisticky motivovaný útok vo Viedni má väzby aj na Nemecko. Povedal to vo štvrtok nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

"V súvislosti s prípadom vo Viedni máme väzby na nebezpečné osoby aj v Nemecku," vyhlásil Seehofer podľa agentúry DPA v Spolkovom sneme bez uvedenia ďalších podrobností. Islamisti v Európe majú podľa hovorcu ministerstva vnútra hustú sieť kontaktov presahujúcich hranice krajín, preto sa takéto kontakty dajú predpokladať aj v tomto prípade. "Kľúčovou úlohou nemeckých bezpečnostných orgánov je vyhodnotiť ich a zistiť ich relevantnosť," dodal hovorca.

Najväčšiu hrozbu v Nemecku predstavuje pravicový extrémizmus, uviedol Seehofer s tým, že nebezpečný je aj islamistický terorizmus. V Nemecku evidujú podľa neho 615 nebezpečných osôb z radov islamistov, ktorí sú nepretržite monitorovaní. "S útokmi musíme počítať kedykoľvek," varoval Seehofer s tým, že bezpečnostná situácia v krajine je vážna. Boj proti terorizmu nie je bojom proti islamu, ale proti "násilnému extrémizmu", zdôraznil.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer na tlačovej konferencii informoval, že vyšetrovanie prebieha aj vo Švajčiarsku a v ďalšej krajine, ktorú nemenoval. Švajčiarska polícia zadržala v utorok dve osoby, ktoré boli už v minulosti trestne stíhané v súvislosti s terorizmom.

Pondelňajšia streľba v centre Viedne a útoky na ďalších piatich miestach si vyžiadali štyri obete a najmenej 22 zranených. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Páchateľa polícia krátko po útoku zastrelila. Rakúsky minister vnútra v stredu potvrdil, že Fejzulai konal sám. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Viac o téme: Spojitosťútok NemeckoViedeňHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu