Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet reaguje na útok vo Viedni: Smútok a hrôza, bol to zbabelý čin násilia a nenávisti

Teroristický útok vo Viedni Zobraziť galériu (8)
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

VIEDEŇ - Predseda Európskej rady Charles Michel ostro odsúdil streľby v rakúskej metropole Viedeň, pri ktorých v pondelok večer okolo 20.00 h SEČ zomreli najmenej dvaja ľudia vrátane jedného útočníka a 15 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Michel označil toto násilie za "zbabelé". Reakcie aj ďalších európskych lídrov priniesla tlačová agentúra AFP.

Európa "dôrazne odsudzuje tento zbabelý čin, ktorý je proti životu a proti našim ľudským hodnotám", napísal na Twitteri šéf Európskej rady Michel. Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na Twitteri uviedla, že je "šokovaná a zarmútená". Dodala: "Naše myšlienky sú s rodinami obetí a s rakúskym ľudom." Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli uviedol, že cíti "smútok a hrôzu", a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell označil teroristický útok za "zbabelý čin násilia a nenávisti".

Vo Viedni útočil islamský terorista, zastrelil niekoľko ľudí

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa po streľbách vo Viedni zaviazal, že Európa neustúpi teroristom. "My Francúzi cítime po útoku vo Viedni šok a žiaľ spoločne s rakúskym ľudom," napísal Macron po francúzsky a nemecky v tvíte. "Po Francúzsku bol napadnutý ďalší priateľský národ. Toto je naša Európa. Naši nepriatelia musia vedieť, s kým majú do činenia. My ani trochu nepovolíme," uviedol Macron.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok po útoku na Twitteri napísalo: "My neustúpime nenávisti, ktorá chce rozdeliť naše spoločnosti. Aj keď ešte nepoznáme rozsah teroru, v týchto ťažkých hodinách sme v myšlienkach so zranenými a obeťami." Ministerstvo označilo správy zo susedného Rakúska za "desivé a spôsobujúce rozrušenie".

Aj taliansky premiér Giuseppe Conte "ostro odsúdil" streľby vo Viedni. "V našom spoločnom európskom domove nie je miesto pre nenávisť a násilie," napísal Conte na Twitteri v taliančine aj nemčine. Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio tiež v tvíte uviedol, že "Európa musí po zbabelom útoku reagovať". Sústrasť po teroristickom útoku vyjadrilo Rakúsku i Rusko, a to prostredníctvom oficiálnej hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/LaPresse via AP)

Teroristický útok vo Viedni odsúdili Trump i Turecko

Americký prezident Donald Trump odsúdil pondelkový teroristický útok v rakúskej metropole Viedeň, pri ktorom podľa aktualizovaných údajov zahynuli štyria civilisti. Tento útok bol podľa Trumpa "ďalším podlým teroristickým činom v Európe", informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

"Modlíme sa za Viedenčanov. Tieto hrozné útoky na nevinných ľudí sa už musia skončiť. Spojené štáty stoja pri Rakúsku, Francúzsku a celej Európe v boji proti teroristom vrátane tých radikálnych islamistických," napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

Donald Trump
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

K odsúdeniu útoku sa pridalo aj Turecko. "So zarmútením sme prijali správy, že teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych a zranených. Ostro odsudzujeme tento čin a vyjadrujeme sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o svoje životy, a zraneným prajeme skoré uzdravenie. Turecko ako krajina, ktorá desaťročia zápasí s rozličnými formami terorizmu, vyjadruje solidaritu s rakúskym ľudom," uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Útok vo Viedni odsúdila aj Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila šok nad pondelňajším teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny v boji proti "islamistickému terorizmu". Informovala o tom agentúra Reuters.

"V týchto ťažkých hodinách, keď sa Viedeň stala terčom teroristického násilia, som myšlienkami s tamojšími obyvateľmi a bezpečnostnými silami, ktoré sa postavili nebezpečenstvu," uviedla Merkelová vo vyhlásení, ktoré zverejnil jej hovorca na Twitteri.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/DPA via AP, Pool)

 "My Nemci vyjadrujeme súcit a solidaritu s našimi rakúskymi priateľmi. Boj proti islamistickému terorizmu je naším spoločným bojom," dodala.

V súvislosti s útokom Nemecko zintenzívnilo kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom. Sprísnené hraničné kontroly sú teraz "taktickou prioritou" policajných zložiek, uviedol hovorca nemeckej polície.

Szijjártó k útoku vo Viedni

Európa a európske národy sa musia chrániť pred rozmáhajúcim sa nepríčetným násilím, v opačnom prípade nastanú obrovské problémy, reagoval v utorok na pondelňajšie útoky vo Viedni maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

"Náš kontinent zasiahla zarážajúca vlna teroru. Prišiel čas, aby sa Európa zomkla voči tým, čo sa vyhrážajú terorom, i voči teroristom. Musíme si uvedomiť, že je ohrozená bezpečnosť Európy a spolu s ňou aj európsky životný štýl," dodal šéf diplomacie vo vyjadrení na Facebooku, v ktorom vyslovil podporu "rakúskym priateľom".

Pridávajú sa aj ďalší

Lídri Spojeného kráľovstva, Izraela a Ruska odsúdili pondelňajší teroristický útok v centre Viedne, pri ktorom prišli o život najmenej štyri osoby. Takisto vyjadrili podporu i pripravenosť na spoluprácu v boji s terorizmom. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteri napísal, že Izrael odsudzuje brutálny útok vo Viedni a vyjadruje Rakúsku "úplnú" solidaritu. "Civilizovaní ľudia všade na svete sa musia zjednotiť, aby porazili barbarstvo znovu ožívajúceho islamistického terorizmu," uviedol.

"V našich myšlienkach a modlitbách stojíme pri Rakúšanoch," napísal na Twitteri izraelský prezident Reuven Rivlin a dodal, že Izrael situáciu v súvislosti s útokmi "sleduje so znepokojením". Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že ním útok "hlboko otriasol". Británia je podľa jeho vyjadrení v myšlienkach pri Rakúšanoch.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

"Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil pripravenosť Ruska na posilnenie spolupráce s Rakúskom a ďalšími členmi svetového spoločenstva v boji so všetkými formami i prejavmi terorizmu," uvádza sa v tlačovom vyhlásení Kremľa. Putin označil streľbu vo Viedni za "krutý a cynický" zločin, ktorý opäť potvrdil neľudskú povahu terorizmu". Uviedol to v kondolenčnom telegrame adresovanom rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi a rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi.

Putin zároveň "vyjadril presvedčenie, že sily teroru nevyvolajú nezhody a nepriateľstvo medzi ľuďmi rozličných náboženstiev", uviedol Kremeľ na svojej webovej stránke. "Nenávisť našimi spoločnosťami nepohne a Európa bude pevne stáť voči terorizmu," napísal na Twitteri španielsky premiér Pedro Sánchez. Takisto vyjadril súcit s rodinami obetí a solidaritu s Rakúšanmi. "Spojené štáty ostro odsudzujú teroristický útok vo Viedni," napísal na Twitteri americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Šéf NATO odsúdil teroristické útoky v Rakúsku a Afganistane

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok odsúdil útoky v Afganistane a Rakúsku, ktoré sú oba spájané s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA. Oba útoky sú "pripomenutím toho, že terorizmus ovplyvňuje všetkých, ako aj toho, že v boji proti Islamskému štátu je dôležité pokračovať", uviedol Stoltenberg. Zároveň vyjadril sústrasť tým, ktorých tieto útoky zasiahli.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.

Nehammer takisto oznámil, že 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom bol v minulosti trestne stíhaný v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii. V pondelok zároveň došlo k útoku na podujatie zorganizované afganskou vládou na univerzite v metropole Kábul, ktorý si vyžiadal najmenej 22 mŕtvych a rovnaký počet zranených. K zodpovednosti za útok sa neskôr prihlásil Islamský štát.

Maďarská protiteroristická jednotka v noci vyslala sily na hranice s Rakúskom

Maďarská protiteroristická jednotka TEK v reakcii na pondelňajšie útoky vo Viedni vyslala ešte v noci na utorok na úsek štátnej hranice s Rakúskom sily podporované obrnenými transportérmi. Informoval o tom spravodajský server 24.hu.

"Po útoku vo Viedni z 2. novembra 2020 sa TEK okamžite spojila s rakúskymi bezpečnostnými zložkami. Vzhľadom na charakter činu šéf TEK János Hajdu nariadil vyslanie významných síl na rakúske hranice, ktoré môžu byť trasou úteku páchateľov," uviedla pre server TEK. Cieľom opatrenia, ktoré je koordinované s rakúskymi partnerskými jednotkami a tamojšími orgánmi, je podľa TEK príprava na zadržanie páchateľa či páchateľov, prípadne poskytnutie aktívnej pomoci v prípade cezhraničného prenasledovania.

Severné Macedónsko odsúdilo teroristický útok vo Viedni

Severné Macedónsko v utorok odsúdilo pondelňajší teroristický útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených. K útočníkovi, ktorý mal okrem rakúskeho aj severomacedónske občianstvo, sa však v prejave sústrasti tamojší šéf rezortu diplomacie nevyjadril, uviedla agentúra DPA. "Dôrazne odsudzujeme strašný útok vo Viedni a vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu s rakúskym ľudom. V týchto ťažkých časoch stojíme po vašom boku," napísal severomacedónsky minister zahraničných vecí Bujar Osmani na sociálnej sieti Twitter.

V súvislosti s pondelňajšími útokmi požiadalo Rakúsko Severné Macedónsko o spoluprácu a informácie o osobe útočníka, ktorým je 20-ročný Kujtim Fejzulai. Ten sa síce narodil v Rakúsku, ale mal severomacedónske korene a aj občianstvo. Dvojaké občianstvo páchateľa potvrdilo aj severomacedónske ministerstvo vnútra, ktoré zároveň informovalo, že na žiadosť Rakúska už zareagovalo.

Británia zaviedla druhý najvyšší stupeň výstrahy teroristickými útokmi

Británia v utorok zvýšila stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi na druhý najvyšší (závažný). Ide o preventívny krok a nie je reakciou na konkrétnu hrozbu, napísala podľa agentúry AFP britská ministerka vnútra Priti Patelová na sociálnej sieti Twitter s tým, že verejnosť by "naďalej mala byť ostražitá a nahlásiť akúkoľvek podozrivú činnosť polícii". Druhý najvyšší stupeň ohrozenia znamená, že možnosť útoku je "vysoko pravdepodobná", uviedla britská tajná služba MI5 na svojej webovej stránke.

Británia v novembri minulého roka znížila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi z "veľmi vysokého" na "vysoký". Znamenalo to, že hrozba teroristického útoku bola pravdepodobná, avšak nie vysoko pravdepodobná. Britská vláda zvýšila stupeň rizika na najvyšší "kritický" v máji 2017 po samovražednom útoku v koncertnej hale v Manchestri a v septembri toho istého roku po výbuchu na stanici londýnskeho metra. Prvýkrát tak urobila v auguste 2006 po tom, čo britské bezpečnostné zložky oznámili, že sa im podarilo zmariť plán útokov na viaceré civilne lety medzi Britániou a USA.

Viac o téme: SvetTerorizmusTeroristický útokReakcieViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu