Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Útok v centre Viedne! Hlásia až sedem obetí

Vo Viedni došlo k streľbe pri synagóge Zobraziť galériu (5)
Vo Viedni došlo k streľbe pri synagóge (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ - Krvavý útok vo Viedni! V pondelok večer došlo v centre rakúskej metropoly neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených. Správu priebežne aktualizujeme.

Upozornenie: Zábery v článku nie sú vhodné pre maloletých a slabé povahy

  • útoky sa mali odohrať na šiestich miestach vo Viedni
  • podieľať sa na nich malo viacero páchateľov
  • v nemocniciach malo skončiť 15 ľudí
  • potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi
  • rakúsky minister vnútra sa vyjadril, že zrejme išlo o teroristický útok

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ podľa slov hovorkyne nedá potvrdiť. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Videozábery zverejnené televíziou spomínaného portálu zachytávajú brutálny útok. Krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz.

Presný počet útočníkov zatiaľ nie je známy. Portál OE 24 uviedol, že útočníkov môže byť až desať a niektorí z nich sa stále pohybujú v uliciach mesta. Panuje strach. Na sociálnej sieti si ľudia podávajú pomocnú ruku. "Ak by sa niekto potreboval ukryť, som doma," odkazujú si navzájom.

Na videosnímke policajti zasahujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených už 15 zranených. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu združenia viedenských nemocníc Christopha Mieraua.

Polícia na Twitteri zhrnula, že k útokom došlo na dovedna šiestich miestach vo Viedni, podieľalo sa na nich viacero páchateľov s automatickými zbraňami. 

MIMORIADNE Teroristický útok vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Centrum Viedne uzavreli

Uzatvorené je celé centrum Viedne. Podľa neoficiálnych zdrojov sú nasadení záchranári v okruhu 50 kilometrov od Viedne. Do Viedne boli povolané špeciálne jednotky Cobra z miest Wiener Neustadt, Graz a Linz.

Podľa nepotvrdených správ malo v siedmom viedenskom obvode dôjsť k rukojemníckej dráme a ďalšie výstrely padli aj v štvrti Leopoldstadt.

Viedenská polícia na Twitteri vyzvala ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozícii dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície.

Jednou z obetí má byť aj samovražedný atentátnik, ktorý mal na sebe odpáliť pás s výbušninami. 

MIMORIADNE Teroristický útok vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Česká polícia večer na Twitteri uviedla, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

Českí ochrancovia zákona tiež informovali, že posilnili "stráženie hlavných židovských zariadení v Českej republike", pričom toto preventívne opatrenie "odráža vývoj nielen v susednom Rakúsku".

Minister vnútra SR: Podnikli sme všetky potrebné kroky

Minister vnútra SR Roman Mikulec na sociálnej sieti reagoval, že je o útoku informovaný. "Podnikli sme všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov," uviedol.

MIMORIADNE Teroristický útok vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto:facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok neskoro večer na Twitteri vyjadril šok nad teroristickým útokom v rakúskej metropole a solidaritu s občanmi susednej krajiny. 

"Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska," napísal Korčok v tvíte.

 O ďalších podrobnostiach vás budeme priebežne informovať.

Viac o téme: StreľbaZraneníSynagógaViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu