Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Útočník postrelil vo francúzskom Lyone pravoslávneho kňaza a ušiel

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Laurent Cipriani)

LYON - Útočník ozbrojený brokovnicou so skrátenou hlavňou postrelil v sobotu vo francúzskom meste Lyon pravoslávneho kňaza a následne z miesta činu ušiel. S odvolaním sa na nemenovaný policajný zdroj o tom informovala agentúra AFP.

K útoku došlo, keď kňaz gréckej národnosti zatváral bránu kostola. Po streľbe je aktuálne vo vážnom stave, uviedol zdroj. Francúzske ministerstvo vnútra na Twitteri oznámilo dosiaľ len toľko, že v Lyone na juhovýchode Francúzska zasahujú príslušníci bezpečnostných síl a záchranári a ľudí vyzvalo, aby sa danej lokalite vyhýbali.

K najnovšiemu útoku došlo vo Francúzsku len tri dni po tom, ako 21-ročný Tunisan zabil v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice nožom tri osoby, z ktorých jednej oddelil hlavu od tela. Polícia páchateľa po útoku viackrát postrelila a zadržala. Momentálne je hospitalizovaný, pričom jeho stav je vážny. Pred takmer dvoma týždňami pritom v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži zase zavraždil čečenský moslim stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho. K vražde došlo po tom, čo dejepisár žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.

VIDEO Útočník postrelil vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Laurent Cipriani)

Vo Francúzsku začal platiť v piatok tzv. druhý lockdown, z ktorého však vláda vyňala až do pondelka miesta určené na bohoslužby, čím im chcel umožniť osláviť kresťanský sviatok všetkých svätých. Francúzsko po štvrtkovom útoku v Nice vyhlásilo stav najvyššej pohotovosti a prezident Emmanuel Macron oznámil posilnenie bezpečnostných opatrení. Posilnil napríklad hliadky vojakov strážiacich kostoly, miesta určené na bohoslužby a školy.

Viac o téme: StreľbaútočníkKňazFrancúzskoLyon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu