Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Život mladej mamy sa dramaticky zmenil zo dňa na deň: Dojemné slová po diagnóze

Hayleigh-Elizabeth Honeyová s manželom Zobraziť galériu (2)
Hayleigh-Elizabeth Honeyová s manželom (Zdroj: FB/Hayleigh-Elizabeth Honey)

CORNWALL – Život mladej mamy sa zmenil zo dňa na deň. Po vyše roku od prvotných prejavov jej bol oficiálne diagnostikovaný Tourettov syndróm. Trápia ju tiky i nekontrolovateľné vykrikovanie nezmyslov. Má však podporu rodiny.

Dvadsaťsedemročná mama dvoch detí Hayleigh-Elizabeth Honeyová nemala nijaké zdravotné problémy. Tourettov syndróm sa u nej vyvinul zo dňa na deň. Jedného septembrového dňa sa totiž zobudila a celá sa triasla. Krátko nato ju súžili svalové kŕče. „V čase obeda som zaznamenala šklbanie na ramenách. Keď sa manžel vrátil domov, bol večer a ja som sa udierala a kričala nezmysly,“ spomína žena.

Reumatik Daniel (48) sa vybral až "na koniec sveta": FOTO Opísal svoj boj a ťažké chvíle

Ako uviedol portál LADbible, Britka stratila aj schopnosť ovládať reč. „Netušila som, že sa mi takéto niečo prihodí. Nič podobné som nikdy nezažila,“ dodala.

Hayleigh-Elizabeth Honeyová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Hayleigh-Elizabeth Honey)

Honeyová navštívila svojho lekára. Vtedy koktala, nevedela súvisle komunikovať. Doktor skonštatoval, že zrejme chytila nejakú vírusovú infekciu a pacientku poslal domov. Ženin stav sa ale nezmenil. Práve naopak, tiky a zášklby sa ešte zhoršili.

Dvojnásobná mama následne podstúpila CT vyšetrenie. Tourettov syndróm jej ale diagnostikovali po zhruba roku od prvotných príznakov. Honeyová sa so svojou diagnózou učí žiť. Trápi ju aj nekontrolovateľné nadávanie. V tomto súvise opísala svoju skúsenosť u očného lekára. „Vstúpila som dnu a hneď som mu oznámila, že ma Tourettov syndróm. Povedal mi, že je to v poriadku. Hneď potom som ho poslala, aby sa dakam strčil.“

Honeyovú akceptujú aj manžel s deťmi. „Dcére príde vtipné, keď jej ukazujem prostredník. Manžel to ignoruje. Nikdy som sa mu ale nemusela ospravedlniť, hoci mu viac nadávam, než hovorím, že ho milujem. Neprekáža mu to,“ dodala.

Tourettov syndróm je dedičné neurologické ochorenie, ktoré postihuje zhruba jedného človeka z 300 000 a pre väčšinu chorých je nočnou morou. Ľudia sa ich často boja, alebo sa im smejú, pretože medzi jeho prejavy patrí nekontrolovateľné vykrikovanie nezmyselných slov a vulgárnych výrazov. Ochorenie inteligenciu nijako neovplyvňuje.

Viac o téme: Tourettov syndrómDiagnóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu