Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hackeri zneužívajú KORONAVÍRUS: Ľuďom v mene nemocnice odosielajú falošné esemesky o testoch na covid!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Česko bojuje s druhou vlnou koronavírusu a covidoví pacienti už takmer zaplnili lôžka. Všeobecná fakultná nemocnica (VFN) v Prahe i iné zdravotnícke zariadenia však v týchto náročných dňoch nečelia len náporu pacientov, ale aj hackerským útokom. Hackeri totiž odosielajú falošné esemesky o testoch na covid-19, pričom zneužívajú meno nemocnice.  

Pražská fakultná nemocnica na sociálnej sieti upozorňuje ľudí na hackerské útoky na nemocnice a ďalšie zdravotnícke zariadenia. „Celú situáciu riešime v spolupráci s Národným úradom pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť,“ informovala VFN v príspevku na facebooku.

Ľuďom chodia podvodné správy či maily o výsledkoch testovania na covid-19. „Možno i vám už prišla sms správa alebo mail s výsledkom testu na covid-19 napriek tomu, že ste na testoch vôbec neboli. Ide o falošné a podstrčené informácie, ktoré poškodzujú testovaných ľudí a strašia tých, ktorí na žiadnom testovaní ani neboli,“ skonštatovala nemocnica.  

Lekárka varuje: Toto je najľahší spôsob, ako sa nakazíte KORONAVÍRUSOM

VFN súčasne dáva do pozornosti jediný správny postup, pokiaľ ide človek na covidové testy. „Pred samotným vyšetrením vyplníte dotazník, uvediete svoje telefónne číslo, na ktoré vám v priebehu pár hodín (až 48 po odbere vzorky) príde formou sms správa o výsledku. Bude obsahovať vaše meno a výsledok: NEGATÍVNY/POZITÍVNY. Akékoľvek iné správy sú vymyslené,“ zdôraznila nemocnica. „Preto upozorňujeme všetkých, ktorí sú testovaní na covid-19 v našom odberovom centre, aby boli obozretní a dbali na informácie a pokyny, ktoré im boli povedané na odberovom mieste o tom, akým spôsobom budú o výsledku testu informovaní a na nič iné nereagovali,“ dodala VFN a ukázala príklad správnej a overenej esemesky.

Hackeri zneužívajú KORONAVÍRUS: Ľuďom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN)

Terčom podvodných správ sa stali aj Slováci

Polícia v prvej polovici marca zverejnila snímku, ktorá zachytáva ukážku falošnej sms správy. Píše sa v nej, že existuje podozrenie, že ste boli v kontakte s nakazenou osobou a pre zabránenie šírenia máte zostať doma, pričom k vám budú vyslané záchranné zložky. „Takéto sms správy žiadna inštitúcia neposiela,“ zdôraznila vtedy polícia.

Hackeri zneužívajú KORONAVÍRUS: Ľuďom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Viac o téme: SMSTestPodvodCovid-19KoronavírusVýsledok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu