Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS v Maďarsku: Pribudlo vyše 2-tisíc infikovaných a ďalšie úmrtia

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku za posledný deň u 2291 ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 43, zväčša starších chronicky chorých osôb a v nemocniciach leží s uvedeným ochorením 3166 pacientov. Vyplýva to z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu, ktoré boli zverejnené v stredu.

Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 263 chorých. Z ochorenia sa zotavilo 17.098 ľudí. Aktuálne je nakazených 47.257 osôb, pričom celkový počet potvrdených prípadov infekcie od vypuknutia epidémie stúpol na 65.933. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Maďarsku už 1578 ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Operačný štáb nariadil zatvorenie 73 materských škôlok. Na školách počas prebiehajúcich jesenných prázdnin musia urobiť veľké upratovanie spojené s dezinfekciou priestorov. Počet nakazených podľa servera v Maďarsku v rámci druhej vlny pandémie dynamicky stúpa, podobne ako v celej Európe. Cieľom maďarskej vlády je pri zachovaní zdravotnej ochrany zachovať aj fungovanie krajiny a dosiahnuť, aby nákaza neparalyzovala každodenný život.

Cintoríny budú na sviatky otvorené dlhšie, spoločné podujatia sú zrušené

Nadchádzajúce sviatky Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sa v Maďarsku budú konať rovnako ako v predchádzajúcich rokoch. Operačný štáb odporučil návštevníkom cintorínov, aby nosili rúška a dodržiavali odstupy. Cintoríny v hlavnom meste budú od štvrtka otvorené dlhšie, avšak z dôvodu ochrany proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu zrušili tradičné spoločné spomienkové podujatia Budapeštianskeho pohrebného ústavu (BTI), uviedla v stredu agentúra MTI.

Budapeštiansky dopravný podnik (BKK) vo štvrtok a v piatok vypraví mimoriadne spoje; v sobotu a nedeľu nasadí BKK vozidlá s vyššou kapacitou cestujúcich. Cintoríny i pohrebné služby budú otvorené od štvrtka do pondelka v čase 08.00-18.00 h, pričom v priestoroch služieb bude povinné nosenie rúška a dezinfekcia rúk. Príslušné orgány tiež vyzvali na dodržiavanie bezpečného odstupu. V pohrebných službách bude môcť byť iba toľko ľudí, koľko bude aktívnych zákazníckych pultov. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku za posledný deň u 2291 ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 43 zväčša starších chronicky chorých osôb a v nemocniciach leží s uvedeným ochorením 3166 pacientov.

Koronavírus sa týka 96 z 1600 sociálnych zariadení

V súčasnosti sa nákaza novým druhom koronavírusu dotýka 96 z celkového počtu 1600 sociálnych zariadení v Maďarsku. Informovala o tom v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová na tlačovej konferencii operačného štábu.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu Müllerová povedala, že v šiestich domovoch sa objavila nákaza už aj v prvej vlne pandémie. Zdôraznila, že infikovaných je iba šesť percent klientov týchto zariadení, pričom nakazený je iba jeden ošetrovateľ.

Viac o téme: MaďarskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu