Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Militanti v sýrskom Idlibe väznia viac ako 2-tisíc ľudí: Sú medzi nimi aj novinári a lekári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

IDLIB - Militanti v provincii Idlib na severovýchode Sýrie väznia viac ako 2000 osôb, medzi ktorými sú aj novinári, lekári, učitelia a duchovní.

"Podľa dostupných informácií, militanti z extrémistickej skupiny Hajat Tahrír aš-Šám násilne držia vo väzení a iných detenčných zariadeniach nie menej ako 2166 osôb vrátane novinárov, lekárov, učiteľov a duchovných," uviedol vo štvrtok zástupca riaditeľa Ruského strediska pre uzmierenie bojujúcich strán v Sýrii Alexander Grinkevič, ktorého citovala agentúra TASS.

Radikálna sunnitská organizácia Hajat Tahrír aš-Šám (Organizácia pre oslobodenie Levanty) stále ovláda rozsiahle oblasti provincie Idlib. Podľa kritikov funguje ako odnož siete al-Káida, čo však táto organizácia popiera. Práve militanti z Hajat Tahrír aš-Šám (v minulosti známa pod názvom Front an-Nusra) podľa ruských predstaviteľov držia vo svojich väzeniach v tzv. deeaskalačnej zóne tisíce ľudí.

V Idlibe bola v roku 2018 na základe dohody Ruska a Turecka zriadená deeskalačná zóna, ktorá má chrániť civilné obyvateľstvo pred následkami intenzívnych bojov. V oblasti žijú asi tri milióny ľudí. Mnohí z nich bývajú v táboroch pre presídlencov, pretože museli opustiť svoje domovy v inej časti Sýrie. Podľa informácií Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii sýrska armáda - aj vďaka vojenskej podpore Ruska - ovláda už približne 70 percent územia Sýrie.

Viac o téme: MilitantiVäznenieSýriaIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu