Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepokoje v Sýrii nemajú konca: Pri ruských náletoch vyhasli desiatky životov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

DAMASK - Pri náletoch ruských lietadiel na pozície povstalcov na severozápade Sýrie prišlo o život najmenej 78 bojovníkov z povstaleckej skupiny podporovanej Tureckom. Informovala o tom agentúra AFP.

K náletom došlo v pondelok a ich terčom bol výcvikový tábor frakcie Fajlak aš-Šám v oblasti Džabal Duwajli v provincii Idlib, uviedlo v pondelok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii. SOHR dodalo, že zranených bolo ďalších približne 90 ľudí.

Front národného oslobodenia (FNL), ktorý zastrešuje povstalcov podporovaných Ankarou, pre agentúru AFP uviedol, že ruské lietadlá pri svojich náletoch zasiahli jednu z jeho pozícií a spôsobili obete na životoch. Ich presný počet však FNL neuviedol.

Prímerie sa do veľkej miery dodržiavalo

Hovorca NLF Sajf Raád súčasne odsúdil, že ruské lietadlá a jednotky sýrskeho režimu "neustále porušujú turecko-ruskú dohodu (o prímerí), keď útočia na vojenské pozície, dediny a mestách". Raád narážal na dohodu o prímerí, ktorú v marci tohto roku uzavreli Moskva a Ankara po mesiacoch rusko-sýrskej ofenzívy proti bašte povstalcov v provincii Idlib. Táto ofenzíva mala za následok, že svoje domovy v oblasti opustil takmer milión ľudí.

V marci uzavreté prímerie sa do veľkej miery dodržiavalo, až na výnimky v podobe ostreľovania či náletov. Takým bol aj minulý štvrtok útok amerického bezpilotného dronu, pri ktorom zahynulo 17 džihádistov. K štvrtkovému útoku došlo po zistení, že 18-ročný mladík čečenského pôvodu zodpovedný za vraždu stredoškolského učiteľa dejepisu na severe Paríža udržiaval kontakt s rusky hovoriacim džihádistom v Sýrii.

Nepokoje v Sýrii nemajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed, File)

Zdroj blízky prípadu vyhlásil, že totožnosť rusky hovoriaceho džihádistu doposiaľ nie je známa, no francúzsky denník Le Parisien tvrdí, že IP adresa hľadanej osoby bola vystopovaná v Idlibe. Región Idlib je stále pod kontrolou radikálneho hnutia Hajat Tahrír aš-Šám, ktoré je jednou z odnoží siete al-Káida, a jeho spojencov.

V tejto oblasti žijú asi tri milióny ľudí. Mnohí z nich bývajú v táboroch pre presídlencov, ktorí museli opustiť svoje domovy v inej časti Sýrie pre boje už deväť rokov trvajúcej vojny. Sýrska armáda - aj vďaka vojenskej podpore Ruska - ovláda už približne 70 percent územia Sýrie, dodalo SOHR.

Vojna, ktorá vypukla po brutálnom potlačení protivládnych protestov v roku 2011, pripravila o život viac ako 380.000 ľudí a ďalšie milióny ich prinútila opustiť svoje domovy.

Viac o téme: Náletútok RuskoTureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu