Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko odsúdilo Izrael za vzdušný útok na Sýriu, obe strany žiada o sebaovládanie

Napätie medzi Izraelom a Sýriou už vrie poriadne dlho.
Napätie medzi Izraelom a Sýriou už vrie poriadne dlho. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ghaith Alsayed)

MOSKVA - Rusko odsúdilo Izrael za vzdušný útok na vojenské ciele na juhu Sýrie a obe strany vyzýva, aby demonštrovali sebaovládanie. Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala agentúra TASS.

"Rozhodne tieto činy odsudzujeme a vyjadrujeme vážne obavy nad vystupňovaním vzťahov medzi Izraelom a Sýriou. Taktiež varujeme vedenie Izraela pred opakovaním podobných krokov, ktoré majú nebezpečné následky pre celý región Blízkeho východu. Vyjadrujeme podporu sýrskej suverenite a územnej celistvosti," uviedlo ministerstvo.

Rusko tiež obe strany vyzvalo, aby "demonštrovali sebaovládanie a vyhli sa vystupňovaniu ďalšieho napätia". Izrael v pondelok oznámil, že uskutočnil vzdušný útok na vojenské ciele na juhu Sýrie. K náletu došlo deň po tom, čo izraelská armáda oznámila, že zabránila teroristickému útoku na Golanských výšinách v blízkosti plota na hraniciach so Sýriou.

Napätie medzi Izraelom a Sýriou bolo veľké už pred týmto ozbrojeným incidentom. Napríklad 25. júla izraelské vrtuľníky zasiahli vojenské ciele v južnej Sýrii v odvete za paľbu z tohto územia smerom na Izrael. Izrael z tejto paľby neobvinil priamo sýrske ozbrojené sily, uviedol len, že zodpovedná je vláda v Damasku.

Viac o téme: RuskoSýriaIzraelVzdušný útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu