Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší problém pri vývoji vakcíny proti KORONAVÍRUSU: Zomrela jedna testovaná osoba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

RIO DE JANEIRO - Účastník štúdie koronovej vakcíny farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca zomrel v Brazílii na následky choroby Covid 19. Podľa spravodajskej agentúry Bloomberg dostal dobrovoľný subjekt namiesto skutočnej vakcíny placebo.

Vo vyhlásení Oxfordskej univerzity, ktorá sa podieľa na vývoji vakcíny, sa uvádza: „Po dôkladnom preskúmaní prípadu v Brazílii neexistujú obavy o bezpečnosť klinického skúšania.“ Testovací program bude po konzultácii s brazílskymi orgánmi a Univerzita v Sao Paule pokračovať.

O zosnulom sa hovorí ako o 28-ročnom Brazílčanovi, ktorý zomrel na „komplikácie“ v súvislosti s jeho koronavírusovou infekciou.

Štúdia v ​​USA je momentálne pozastavená

Švédsko-britská farmaceutická spoločnosť so sídlom v Cambridge v súčasnosti tiež uskutočňuje štúdie vo Veľkej Británii, Južnej Afrike, Indii a Japonsku. Iba nedávno musela spoločnosť program prerušiť z dôvodu nevysvetliteľnej choroby subjektu.

V súčasnosti čaká na schválenie opätovného začatia testovania v USA. Podľa zasvätených osôb by zodpovedný Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) mohol dať tento týždeň zelenú.

AstraZeneca patrí k favoritom v rámci pretekov pri vývoji vakcíny proti koronavírusu. V Rusku už boli na výrobu schválené dve rôzne vakcíny, ale tie sú medzinárodne veľmi kritizované, pretože prvá vakcína - Sputnik V - bola testovaná na ľuďoch menej ako dva mesiace pred schválením.

Viac o téme: TestovanieúmrtieVakcínaKoronavírusCovid-19Placebo Brazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu