Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzska polícia zadržala v súvislosti s útokom na učiteľa deväť osôb: Prezident Macron útok odsúdil

Francúzska polícia zasahuje na mieste útoku. Zobraziť galériu (5)
Francúzska polícia zasahuje na mieste útoku. (Zdroj: SITA/ AP)

PARÍŽ - Štyri osoby, vrátane jednej maloletej, boli zatknuté po piatkovom útoku na učiteľa v blízkosti školy na parížskom predmestí, pri ktorom útočník oddelil obeti hlavu od tela. Uviedol to v noci na sobotu súdny zdroj pre agentúru AFP.

Zadržaní boli príbuzní útočníka, ktorého policajti zastrelili po vražde, ktorú prezident Emmanuel Macron označil za "islamistický teroristický útok". Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu spojenú s teroristickou organizáciou.

Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred 10 dňami otvoril so svojou triedou diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal.

Prezident Macron odsúdil teroristický útok na učiteľa

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil to, čo nazval "islamistickým teroristickým útokom", ktorého terčom sa stal učiteľ dejepisu, ktorému útočník na parížskom predmestí oddelil hlavu od tela, uviedla agentúra AP. Učiteľ so svojou triedou v uplynulých dňoch diskutoval o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Muža podozrivého z piatkového útoku policajti zastrelili asi 600 metrov od miesta útoku. Prokuratúra uviedla, že prípad vyšetruje ako "vraždu spojenú s teroristickou organizáciou".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena, File)

Macron po piatkovom útoku navštívil školu v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža, kde učiteľ pracoval a stretol sa s jej zamestnancami. "Jeden z našich krajanov bol zavraždený, pretože učil ... slobodu prejavu, slobodu veriť alebo neveriť," povedal Macron. Vyhlásil, že útok by nemal rozdeliť Francúzsko, pretože to je to, čo chcú extrémisti. "Musíme držať všetci spolu ako občania," povedal.

Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred 10 dňami otvoril diskusiu o karikatúrach, uviedol policajný zdroj pre agentúru AP. Rodič jedného študenta podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal, dodal zdroj.

Francúzske médiá informovali, že ním bol 18-ročný Čečenec, narodený v Moskve. Francúzsko poskytlo azyl mnohým Čečencom, keď ruská armáda viedla v 90. rokoch vojnu proti islamistickým separatistom v Čečensku a čečenské komunity sú odvtedy roztrúsené po celom Francúzsku.

K útoku došlo v čase, keď Macron presadzuje nový zákon proti tomu, čo nazýva domácim "separatizmom", najmä zo strany islamských radikálov, obvinených z indoktrinácie zraniteľných ľudí prostredníctvom domácich škôl, extrémistických kázní a ďalších aktivít. Francúzsko má najväčšiu moslimskú populáciu v západnej Európe, ktorá má 5 miliónov členov a islam je druhým najrozšírenejším náboženstvom v krajine.

Policajti zadržali ďalších päť osôb v prípade vraždy učiteľa

Ďalších päť osôb zadržala francúzska polícia v súvislosti s piatkovým útokom na učiteľa na parížskom predmestí, pri ktorom útočník oddelil obeti hlavu od tela. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej justície, ktorý si neželal byť menovaný. Medzi zadržanými sú rodičia dieťaťa, ktoré chodilo do školy, kde obeť útoku pracovala. Polícia už predtým zadržala v súvislosti s týmto prípadom štyri osoby, vrátane jednej maloletej, ktoré boli príbuznými útočníka. Celkovo je tak zadržaných doteraz deväť osôb.

Francúzska polícia zadržala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred desiatimi dňami otvoril so svojou triedou diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal. Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu spojenú s teroristickou organizáciou. Prezident Emmanuel Macron označil tento čin za "islamistický teroristický útok".

Macron spolu s francúzskym premiérom Jeanom Castexom navštívili mesto Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža len niekoľko hodín po tom, čo tam došlo k útoku. Muža podozrivého z piatkového útoku policajti zastrelili v susednom meste Eragny. Totožnosť muža podozrivého z útoku úrady zatiaľ nezverejnili. Francúzske médiá však informovali, že ním bol 18-ročný Čečenec, narodený v Moskve.

Islamistické útoky si vo Francúzsku počas uplynulých rokov vyžiadali už viac ako 250 obetí na životoch. Len pred niekoľkými týždňami sa pred budovou, kde v minulosti sídlila redakcia satiristického magazínu Charlie Hebdo odohral útok nožom, ktorý podľa slov páchateľa podnietilo opätovné zverejnenie sporných karikatúr proroka Mohameda. Muž obvinený z pokusu o vraždu s teroristickým motívom a zo zločinného spolčenia zaútočil a vážne zranil muža a ženu - zamestnancov televíznej produkčnej agentúry -, ktorých mylne považoval za členov redakcie tohto magazínu.

Francúzsko zverejnilo meno obete

Muž, ktorému útočník na parížskom predmestí oddelil hlavu od tela, bol 47-ročný učiteľ dejepisu Samuel Paty. V sobotu to potvrdila britská televízna stanica Sky News. Muža podozrivého z piatkového útoku policajti zastrelili v susednom meste Eragny po tom, ako neuposlúchol ich výzvy, aby zložil zbraň. Pri jeho tele údajne našli airsoftovú pištoľ - zbraň strieľajúcu plastové guľôčky za pomoci stlačeného vzduchu.

Totožnosť tohto muža podozrivého z útoku úrady zatiaľ nezverejnili. Francúzske médiá však informovali, že ním bol 18-ročný Čečenec, narodený v Moskve. Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu spojenú s teroristickou organizáciou. Prezident Emmanuel Macron označil tento čin za "atentát" a "islamistický teroristický útok".

Francúzska polícia zadržala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean Francois Badias)

Francúzsky minister školstva na sociálnej sieti Twitter uviedol, že "atentát na jedného z pracovníkov v štátnej službe" je útokom na krajinu. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v mene Spojeného kráľovstva vyjadril Francúzsku súdržnosť. Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred desiatimi dňami otvoril so svojou triedou diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal. Polícia v súvislosti s činom zadržala dovedna deväť ľudí vrátane príbuzných útočníka.

Rusko sa od Čečenca dištancuje

Ruské veľvyslanectvo v Paríži sa v sobotu v mene svojej krajiny dištancovalo od muža, ktorý v piatok v meste neďaleko Paríža zabil učiteľa dejepisu. Ruská ambasáda vo svojom vyhlásení uviedla, že páchateľ nemal s Ruskom nič spoločné, pretože vo Francúzsku žil 12 rokov - odkedy tam francúzske úrady povolili pobyt jeho rodine.

Hovorca ruskej armády v rozhovore pre agentúru TASS uviedol, že  obvinený z trestného činu menom Abdulakh Anzorov je čečenského pôvodu. Spresnil, že na územie Francúzska vstúpil so svojou rodinou v roku 2008, keď mal šesť rokov. Následne rodina požiadala o politický azyl a vo Francúzsku žili na základe povolenia na dlhodobý pobyt. Anzorov po dosiahnutí plnoletosti dostal vlastné povolenie na pobyt. Diplomat pripomenul, že ruské občianstvo zaniká po získaní štatútu politického utečenca.

"Nemal žiadne kontakty s veľvyslanectvom," uviedol hovorca, ktorý dodal, že "tento zločin nemá nič spoločné s Ruskom". Vysvetlil, že v tomto prípade "nie je dôležité, kde sa človek narodil, ale kde, kedy a prečo začal vyznávať teroristickú ideológiu, ktorú Rusko vždy a vo všetkých jej prejavoch odsudzuje".

Šéf francúzskej protiteroristickej prokuratúry Jean-Francois Ricard predtým uviedol, že piatkový trestný čin v meste Conflans-Sainte-Honorine v parížskej metropolitnej oblasti spáchala osoba "čečenskej národnosti, ktorá sa narodila v Moskve 12. marca 2002 a mala postavenie utečenca", pričom tajné služby ju doteraz nesledovali. Problémy s políciou však mal už ako maloletý - šlo o kauzy ničenia verejného majetku či spoluúčasť na násilných činoch. Podľa prokurátora podozrivý mal povolenie na pobyt vo Francúzsku s platnosťou do 4. marca 2030.

Polícia zadržala aj moslimského kazateľa

Francúzska polícia v sobotu zadržala kazateľa z mesta Pantin ležiaceho v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Zadržaný je v poradí desiatym podozrivým v prípade vraždy učiteľa dejepisu, ktorá sa odohrala v piatok v meste Conflans-Sainte-Honorine.

Francúzska polícia zadržala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

 Ako informovala v sobotu televízia TF1, medzi zadržanými je viacero ľudí z blízkeho okolia útočníka, ktorým bol 18-ročný mladík čečenského pôvodu narodený v roku 2002 v Moskve.

Viac o téme: UčiteľVyšetrovaniePolícia útok FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu