Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pohreb teroristu (†18), ktorý odrezal v Paríži učiteľovi hlavu: V Čečensku je hrdina, výkriky Alláhu akbar

Kvôli pohrebu polícia uzavrela celú dedinu. Zobraziť galériu (5)
Kvôli pohrebu polícia uzavrela celú dedinu. (Zdroj: profimedia.sk, YouTube/Abu Finik)

MOSKVA - Abdulakh Anzorov, ktorý v októbri na predmestí Paríža zavraždil francúzskeho učiteľa kvôli školskej prezentácii karikatúr proroka Mohameda a ktorého neskôr zastrelila polícia, bol v nedeľu pochovaný v rodnom Čečensku na ruskom severnom Kaukaze. Pokým v západnej Európe je vnímaný ako zločinec, doma sa jeho pohrebu zúčastnilo približne 200 ľudí. Mali si ho pripomínať ako "leva islamu" a nechýbali ani výkriky Alláhu akbar (Boh je veľký).

Ďalších štyroch tínedžerov obvinili v prípade vraždy francúzskeho učiteľa

Vjazd do dediny Šalaži s približne 5000 obyvateľmi, ležiacej asi 40 kilometrov od Grozného, ​​správneho strediska Čečenska, bol počas pohrebného obradu uzatvorený, napísal server Kavkazskij uzol. Pripomenul, že vraždu učiteľa, ktorá šokovala francúzsku verejnosť, odsúdilo združenie Čečencov v Európe, ako aj vládca Čečenska Ramzan Kadyrov.

Pohreb teroristu (†18), ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Abu Finik)

Avšak Anzorov bol pochovaný "s poctami" a obradu na zasneženom cintoríne sa zúčastnilo asi 200 ľudí, prevažne príbuzných. Neoficiálne mala byť po mladom teroristovi pomenovaná aj ulica. Na bezpečnosť dohliadalo 65 policajtov. Oficiálne čečenská médiá sa podľa serveru o pohrebe nezmienili.

AFP pripomenula, že Kadyrov zároveň ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za obhajobu karikatúr proroka a že v Groznom demonštrovalo niekoľko stoviek tisíc ľudí po tom, čo karikatúry vyšli v roku 2015 vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo.

Abdulakh Anzorov
Zobraziť galériu (5)
Abdulakh Anzorov  (Zdroj: profimedia.sk)

Stredoškolského učiteľa Samuela Patyho (†47) zavraždil 16. októbra na parížskom predmestí Conflans-Sainte-Honorine osemnásťročný Čečenec Anzorov. Odrezal mu hlavu, polícia ho krátko po čine zastrelila. Vražda učiteľa pobúrila francúzsku i svetovú verejnosť, pretože jej motívom bola podľa doterajších zistení pomsta za to, že pedagóg so žiakmi hovoril o slobode slova a ukazoval im pritom karikatúry moslimského proroka Mohameda.

Pohreb teroristu (†18), ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Abu Finik)

Polícia v súvislosti s vraždou zadržala 16 ľudí. Sú medzi nimi napríklad mladíci, ktorí s páchateľom pred vraždou komunikovali na sociálnych sieťach, alebo študenti školy, ktorí Anzorovovi pomohli pred činom učiteľa identifikovať. Už koncom októbra polícia obvinila žiakov vo veku 14 a 15 rokov, že za sumu zhruba 300 až 350 eur útočníkovi, ktorý učiteľa osobne nepoznal, pedagóga ukázali.

Pohreb teroristu (†18), ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: TerorizmusČečenskoAbdulak Anzorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu