Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zavraždenému francúzskemu učiteľovi posmrtne udelia Rad čestnej légie, oznámil minister školstva

Nápis Som Samuel a kvety sú pred budovou strednej školy, pred ktorou útočník zabil učiteľa dejepisu Samuela Patyho vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine Zobraziť galériu (3)
Nápis Som Samuel a kvety sú pred budovou strednej školy, pred ktorou útočník zabil učiteľa dejepisu Samuela Patyho vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Samuel Paty, 47-ročný francúzsky učiteľ dejepisu, ktorého minulý týždeň v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži dekapitáciou zavraždil podozrivý islamista, dostane posmrtne najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie. Oznámil to v utorok francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Patyho zavraždil 18-ročný islamista čečenského pôvodu v piatok za denného svetla pred školou, v ktorej učil. Polícia útočníka neskôr zastrelila. Mladík sa svojím činom chcel učiteľovi pomstiť za to, že žiakom ukazoval karikatúry proroka Mohameda v súvislosti so slobodou prejavu. Moslimovia veria, že akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda je rúhaním.

Vražda šokovala Francúzsko a evokovala spomienky na útok, ktorý sa odohral pred piatimi rokmi v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo, píše Reuters. Verejní činitelia označili vraždu za útok na republiku a francúzske hodnoty. V stredu sa na univerzite Sorbonne v Paríži bude konať celoštátna spomienková ceremónia.

Zavraždenému francúzskemu učiteľovi posmrtne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michel Euler)

Polícia zadržala v súvislosti s vraždou 15 podozrivých. Sú medzi nimi príbuzní útočníka i štyria žiaci školy College du Bois-d'Aulne, kde Paty učil dejepis a zemepis. Polícia v pondelok vykonala razie u desiatok ľudí podozrivých z islamistickej radikalizácie.

Minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že sa začalo i vyšetrovanie vo viac ako 80 prípadoch v spojitosti s nenávistnými prejavmi na internete. Zavraždený učiteľ bol tiež terčom takýchto útokov. Podľa Darmanina bola na Patyho zrejme uvalená fatva.

Zavraždenému francúzskemu učiteľovi posmrtne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michel Euler)

V reakcii na vraždu Patyho chce 13 regiónov Francúzska vydať knihu všetkých politických a náboženských karikatúr, ktorej výtlačky budú následne distribuované do stredných škôl. Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu podnietila k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti.

Viac o téme: ZabitieFrancúzskoSamuel PatyConflans-Sainte-Honorine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu