Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Druhý deň summitu v Bruseli: Európska únia chce posilniť partnerské vzťahy s africkými krajinami

Summit Európskej únie
Summit Európskej únie (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Druhý, piatkový deň summitu EÚ v Bruseli je zameraný na otázky zahraničnej politiky a na zhodnotenie situácie okolo opätovného šírenia nového druhu koronavírusu.

Predseda Európskej rady Charles Michel už pred summitom naznačil, že Únia chce pokročiť pri budovaní užších partnerských vzťahov s Afrikou. Lídri sa tiež budú opätovne venovať grécko-tureckým sporom vo východnej časti Stredozemného mora. V decembri sa v Bruseli uskutoční vrcholné stretnutie medzi predstaviteľmi EÚ a Africkej únie, ktoré má za cieľ prediskutovať vzťahy Únie s jej africkými partnermi.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Táto aliancia je prirodzená z geografických, historických a kultúrnych dôvodov," uviedol Michel na úvod druhého dňa summitu. Podľa servera politico.eu bude jednou zo hlavných tém decembrového summitu EÚ-Afrika otázka odpustenia dlhov africkým krajinám.

Situáciou vo východnom Stredomorí, kde Turecko vykonáva nepovolené prieskumné vrty v územných vodách krajín EÚ, sa šéfovia štátov a vlád zaoberali v Bruseli už pred dvoma týždňami. Avšak grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyvinul tlak na predsedu Michela, aby lídri opäť hovorili aj o podľa neho pokračujúcich "provokatívnych a agresívnych" aktivitách Turecka v Stredozemnom mori.

Viac o téme: SummitBruselAfrikaEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu