Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lídri EÚ odsúdili jednostranné kroky a provokácie Turecka v Stredozemnom mori

Predseda ER Charles Michel
Predseda ER Charles Michel (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok, po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, odsúdil "jednostranné kroky a provokácie" Turecka v Stredozemnom mori, kde sa Ankara v otázke podmorských zásob surovín dostáva do sporu s Gréckom a Cyprom, členskými krajinami EÚ.

Premiéri a prezidenti na žiadosť Grécka opätovne diskutovali na summite o tomto spore. Dôvodom bolo to, že Turecko opätovne poslalo svoju loď Oruč Reis vykonávať prieskumné vrty do "zakázaných vôd" napriek medzinárodným výzvam a odsudzujúcemu postoju EÚ. Lídri v záveroch zo summitu "naliehavo žiadajú" Turecko, aby tieto opatrenia zvrátilo a usilovalo sa o zmiernenie napätia, pričom odkázali, že EÚ pozorne sleduje vývoj situácie. "Európska únia vyjadruje poľutovanie nad obnovenými jednostrannými a provokatívnymi krokmi Turecka vo východnom Stredomorí vrátane nedávnych prieskumných aktivít," uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení zo summitu.

Zároveň vyzvali Ankaru, aby prestala s týmito aktivitami, a zopakovali svoju "úplnú solidaritu" s Gréckom a Cyprom. Michel spresnil, že stratégia dohodnutá na poslednom summite EÚ (1. - 2. 10.) sa nezmení, čo znamená, že Únia bude pozorne monitorovať turecké aktivity vo východnom Stredomorí a o ďalších krokoch vrátane možnosti uvalenia cielených sankcií rozhodne na nasledujúcom decembrovom summite.

Týždenník Politico s odvolaním na slová nemenovaného gréckeho diplomata upozornil, že lídri na summite nehovorili o možnosti ultimáta pre Turecko, čiže o výzve, aby Ankara v priebehu jedného týždňa stiahla loď Oruč Reis z gréckych výsostných vôd. Podľa Politico však zo záverov Európskej rady týkajúcich sa Turecka vypadla navrhovaná časť o možnom zbrojnom embargu voči tejto krajine. Pôvodný návrh hovoril o tom, že Európska rada potvrdzuje záväzky všetkých členských krajín, pokiaľ ide o ich silné národné pozície v otázke prístupu k vývozu zbraní do Turecka.

Európa je pripravená posilniť vzťahy a partnerstvo s Afrikou

EÚ je pripravená podporovať úsilie afrických krajín v oblasti mieru a bezpečnosti, dobrej správy vecí verejných a presadzovania ľudských práv. Uvádza sa v piatkových záveroch dvojdňového summit EÚ v Bruseli, v časti venovanej zahraničným vzťahom Únie. Závery upozornili aj na situáciu v Bielorusku, provokácie Turecka v Stredomorí a ruské rozhodnutie stiahnuť sa z konzultácií o tragédii letu MH17. Závery naznačili, že EÚ pripisuje vysokú prioritu posilneniu svojich strategických vzťahov s Afrikou a partnerstva s Africkou úniou. Afrika je podľa tohto dokumentu prirodzeným partnerom pre EÚ a meniaca sa globálna situácia a mnohé výzvy, ktorým čelia oba kontinenty, podčiarkuje dôležitosť prehĺbenia vzájomných politických vzťahov a spolupráce vo všetkých oblastiach.

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, vrátane vývoja vakcín a ich distribúcie, sa Európska rada zaviazala posilniť podporu EÚ pre systémy zdravotníctva afrických krajín. EÚ sa tiež zaviazala, že v rámci riešenia vplyvov pandémie bude pokračovať v úsilí o medzinárodné oddlženie afrických krajín. Viac by sa o tejto záležitosti malo hovoriť na pripravovanom summite EÚ - Africká únia v decembri tohto roka. Podľa prijatého dokumentu EÚ je pre Afriku najväčším obchodným, investičným a rozvojovým partnerom, na čom chcú obe strany ďalej stavať, a Únia má záujem súbežne s vlastnou zelenou a digitálnou transformáciou rozširovať aj svoje hospodárske partnerstvo s Afrikou. Za týmto účelom EÚ pripravuje viacsektorový, viacúrovňový a mnohostranný investičný program.

Lídri EÚ sa zhodli v názore, že dlhodobý mier, bezpečnosť a stabilita v Afrike sú ich spoločným cieľom, a preto je Únia aj naďalej pripravená podporovať úsilie Afriky v oblasti mieru a bezpečnosti, dobrej správy vecí verejných a presadzovania ľudských práv. EÚ má záujem zapojiť afrických partnerov do riešenia mobility a všetkých aspektov migrácie vrátane legálnej migrácie, boja proti nelegálnej migrácii, readmisie a boja proti prevádzačstvu. Šéfovia štátov a vlád vyjadrili v Bruseli solidaritu s Litvou a Poľskom v súvislosti s odvetnými opatreniami Bieloruska, ktoré nasledovali po zavedení cielených sankcií zo strany EÚ, a spoločne odsúdili pokračujúce násilie bieloruských represívnych zložiek voči pokojným demonštrantom.

Európska rada zároveň vyzvala Ruskú federáciu, aby pokračovala v trojstranných rokovaniach s Austráliou a Holandskom, pokiaľ ide o tragický let MH17. Lídri EÚ upozornili, že po viac ako šiestich rokoch od zostrelenia lietadla malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou si 298 obetí tohto tragického incidentu a ich príbuzní a pozostalí zaslúžia spravodlivosť. Rusko vo štvrtok naznačilo, že trojstranné konzultácie s Austráliou a Holandskom opustí.

Viac o téme: SummitTureckoProvokácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu