Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Česko hlási 4635 infikovaných: Najvyšší víkendový nárast, pribudlo 22 obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

PRAHA - V sobotu pribudlo v Českej republike 4635 potvrdených prípadov choroby covid-19. Je to síce o skoro štyri tisícky nakazených menej ako v rekordný piatok, ide ale o najvyšší nárast počas víkendového dňa, keď sa menej testuje, a celkovo piaty najvyšší počet za jediný deň od začiatku epidémie. V nemocniciach bolo 2085 pacientov s koronavírusom, z toho 408 vo vážnom stave. V sobotu zomrelo v súvislosti s infekciou ďalších 22 ľudí, celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 948. Vyplýva to z dnešných údajov na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Od 1. marca, kde sa v krajine objavili prvé prípady, sa koronavírusom nakazilo už viac ako 114.000 ľudí, aktuálne je nakazených cez 58.000. Najvyšší denný prírastok zaznamenalo Česko tento piatok, kedy pribudlo 8615 nakazených. V stredu a vo štvrtok presiahol prírastok päťtisícovú hranicu. Víkendový rekord doteraz držala minulá sobota 3. októbra s 2555 prípadmi. Údaje o počte sobotňajších testov či aktuálne hospitalizovaných zverejní ministerstvo večer. V sobotu tím Chytrej karantény vyzýval ľudí k tomu, aby aj napriek nepriazni počasia chodili na testy, neprišli podľa neho totiž ani objednaní.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vláda kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii vyhlásila núdzový stav a zaviedla rad obmedzení, ktorá sa podľa všetkého opäť sprísni. Hrozí aj celkové uzatvorenie krajiny podobne ako na jar. Rozhodnúť by vláda mala asi po víkende na základe názoru epidemiológov, s ktorými situáciu v sobotu večer konzultoval minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO).

Roman Prymula
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Aj keď väčšina nakazených má mierny priebeh choroby alebo je úplne bez príznakov, výrazne rastie počet hospitalizovaných a pacientov, ktorí vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Sú obavy, či pri ďalšom strmom náraste zdravotnícky systém situáciu zvládne, či už ide o špeciálne lôžka a prístroje pre vážne chorých, alebo o personál. Strmo narastá aj počet zomrelých s covidom. Za tento týždeň pribudlo do štatistík zatiaľ 187 úmrtí, najviac obetí - 44 - bolo v stredu, v piatok 42.

Najviac sa covid-19 v poslednej dobe šíri na Náchodsku. Za uplynulých sedem dní tam bolo zaznamenaných asi 558 novo nakazených v prepočte na 100.000 obyvateľov. Druhý najvýraznejší nárast má Uherskohradišťsko s 510 prípadmi na 100.000 obyvateľov, viac ako 400 nových ochorení má Příbramsko a Zlínsko.

Viac o téme: ObeteČeskoPandémiaŠtatistikyPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu